Titelstrijd in de 2e klasse weer helemaal open na verlies FC Hoensbroek!

Datum: Zondag 19 maart 2017

De Ster 1 – FC Hoensbroek 1: 2-0(0-0)

Scoreverloop: 60e min. 1-0 Marko Jevric en 71e min. 2-0 Thijs Nieuwland

FC Hoensbroek ging in de topper tegen nummer 2 De Ster met 2-0 kopje onder. Hierdoor is de spanning in de strijd om het kampioenschap in de 2e klasse G weer helemaal terug. De Ster volgt nu nog maar op 3 punten van FC Hoensbroek, terwijl Geussel Sport geruisloos naar de 3e plek is opgeklommen met een achterstand van 5 punten. Ook SHH, Caesar en GSV hebben nog een overbrugbare achterstand.

Beide trainers hadden hun strijdplan kennelijk op elkaar afgestemd. Het tactisch schaakspel oogde wel spannend, maar echte kansen vielen er amper te noteren. De kleine kopkansen van Giel Piereij en Hassan Benabdelouahad namens De Ster en Oene Boonstra namens FC Hoensbroek waren de enige hoogtepunten in de 1e helft.

In de 2e helft leek dit scenario zich wederom te voltrekken, totdat in de 53e minuut de wedstrijd voor FC Hoensbroek volledig op zijn kop kwam te staan. Een grote inschattingsfout van Kay van Eijk noopte de doelman tot een handsbal buiten het zestienmetergebied. Scheidsrechter Nelissen uit Maastricht kon niks anders doen en toonde de doelman van Hoensbroek terecht de rode kaart. Nog geen 10 minuten later stond scheidsrechter Nelissen aan de basis van de 1-0 voor De Ster.

Na een overtreding van Marko Jevric op Hoensbroek-doelman Jeffrey Boon was het diezelfde Jevric die simpel kon binnentikken. FC Hoensbroek protesteerde hevig, maar Nelissen was resoluut en keurde de treffer goed. FC Hoensbroek nam nu nog meer risico’s en ging toch nog op zoek naar een puntje. Voor De Ster ontstond er nu steeds meer ruimte. Met nog iets meer dan een kwartier op de klok was het dan ook niet verwonderlijk, dat de 2-0 op het scorebord stond. Een scherpe tegenaanval werd door Thijs Nieuwland koeltjes afgemaakt.

In de eindfase had de ploeg van Ronny Czornyj het doelsaldo nog verder kunnen opvijzelen. Maar de voorwaartsen van de Steinse ploeg hadden het vizier niet meer op scherp staan.

Winnende trainer Ronny Szornyi was vanzelfsprekend in zijn nopjes met de overwinning. We hebben vandaag onze laatste kans gegrepen. Bij een eventueel verlies hadden wij het kampioenschap kunnen vergeten. Nu is weer alles mogelijk. Over de 1-0 was hij ook duidelijk: Vanuit ons oogpunt leek het een overtreding op de doelman. Het was het breekpunt in de wedstrijd.

Collega-trainer Roger André zat na de wedstrijd nog vol van woede. De rode kaart voor Kay van Eijk was terecht. Maar de 1-0 had nooit goedgekeurd mogen worden. Dit was het echte breekpunt in de wedstrijd. Ook met 10 man had ik het gevoel, dat wij hier een punt mee naar huis hadden kunnen nemen. De scheidsrechter is vandaag bepalend geweest en dat mag toch nimmer de bedoeling zijn.