Hoofdmenu

Experts beoordelen mijnobjecten tijdens Tussen Koel & Kunst in Continium

Op zondag 12 november 2017 vindt in Continium discovery center in Kerkrade voor de eerste maal ‘Tussen Koel & Kunst’ plaats. Tijdens deze dag, die Continium samen met het Nederlands Mijnmuseum en De Koempels van de Domaniale organiseert, staan verschillende experts klaar om objecten uit het mijnverleden te beoordelen en waar mogelijk te taxeren. Zo willen de drie partners achterhalen welke mijnbouwschatten zich nog bij de mensen thuis bevinden.

Deskundige beoordeling

Vooral in de voormalige mijnstreken in Limburg, maar ongetwijfeld tot ver daarbuiten, zijn op zolders, dressoirs, in schuurtjes en kasten nog objecten te vinden die herinneren aan het mijnverleden van de regio. Dat zijn bijvoorbeeld zaken die in de mijnbouw gebruikt zijn, zoals mijnlampen, gereedschappen, meetinstrumenten en mijnpenningen. Het kunnen echter ook spullen zijn uit het rijke culturele leven rondom de mijnen, zoals uniformen van muziekgezelschappen, vlaggen, vaandels, schilderijen en tekeningen, foto’s, boeken, jubileumgeschenken en herinneringsobjecten.

De door bezoekers meegebrachte objecten worden beoordeeld door diverse deskundigen, ieder met een eigen expertise, zoals kunst, textiel of boeken. Ook een aantal oud-mijnwerkers is aanwezig om met name gereedschappen te kunnen beoordelen en te tonen hoe daarmee gewerkt werd.

Aanmelden

Wie thuis een object heeft afkomstig uit de Limburgse steenkoolmijnen of een object dat verband houdt met het mijnwerkersleven, is op 12 november vanaf 11.00 uur van harte welkom in Continium om het object door experts te laten beoordelen. Iedereen die een object ter beoordeling meeneemt, krijgt deze dag gratis toegang tot Continium (max. 2 personen gratis per object). Vooraf aanmelden via e-mail is gewenst (mail naar: tussenkoelenkunst@continium.nl o.v.v. naam, woonplaats en omschrijving object). L1 maakt deze dag televisieopnames.

Tussen Koel & Kunst wordt mede mogelijk gemaakt met steun van de Provincie Limburg, Stichting Behoud Mijnhistorie, Stichting FSI, gemeente Heerlen en gemeente Kerkrade.

Bron en foto: gemeente Kerkrade