Hoofdmenu

De mooiste treffer blijft uit in topduel

De topper tussen RKHBS en KVC Oranje eindigde in een 2-2 gelijkspel. Uiteindelijk kon iedereen wel leven met die uitslag, maar tussen de bedrijven door waren in beide kampen ook gemengde gevoelens waar te nemen. Trainer Paul van Putten van de bezoekers: ,,In de tweede helft waren wij de beter voetballende ploegen en na de 1-2 hadden we kunnen doordrukken.” Mike Zwartjes, trainer van RKHBS: ,,Klopt, maar als wij vlak voor de rust 2-0 maken, krijg je een andere wedstrijd.”

Wat was er zoal gebeurd? Rond half drie geeft scheidsrechter Flip Kok met zijn eerste fluitsignaal aan dat het duel kan beginnen. Het is onaangenaam koud, weinigen hebben dan ook de moeite genomen om Sportpark Imstenrade te bezoeken. In het op loopafstand liggende Parkstad Limburg Stadion (PLS), waar op dat moment ook Roda JC begint tegen SC Heerenveen, zijn de stadionlampen al in werking gesteld.

Thuisclub RKHBS komt het beste uit de startblokken. De ploeg van Zwartjes is feller dan de oranjehemden, wint de meeste duels en is dan ook als eerste succesvol. Die treffer komt overigens niet voort uit een kans, maar met behulp van Martijn Sangen. Na een voorzet vanaf links wil hij de bal met zijn rechter wegwerken uit zijn eigen zestien. De bal komt ook op de rechter, maar dan wel op de buitenkant, met als gevolg dat het ding rechts beneden tegen binnenkant van het zijnet over de doellijn rolt. Sangen zelf en doelman Calvin Pötgens zijn verbouwereerd: 1-0.

Gaandeweg komt KVC Oranje beter in de wedstrijd. Er is nu sprake van twee gelijkwaardige ploegen. De bezoekers krijgen ook mogelijkheden. Martijn Sangen kopt na een voorzet van Jeoy Niesters over en naast. Joey Niesers zelf ziet een inzet van de lijn gehaald en Chris Frauenraths’ kopbal gaat, buiten bereik van thuisclubdoelman Toine Diederen net naast. Vlak voor die laatste poging, kan het ook zo maar 2-0 worden, maar een fraaie pegel van Mick Mijnes spat, buiten bereik van Calvin Pötgens, uiteen op de binnenkant van de rechter paal, het moment waar Mike Zwartjes na afloop op doelt in zijn analyse.

De 2-0 blijft uit en KVC Oranje speelt na de hervatting een stuk beter. De ploeg van Paul van Putten is ook een stuk energieker, wint daardoor meer duels en komt al snel op gelijke hoogte. Scott Vienerius speelt Martijn Sangen aan. Die laat van zijn rechter een schot vertrekken. Doelman Toine Diederen van RKHBS is kansloos, vooral ook omdat de bal via het been van één van zijn collega’s van richting wordt veranderd: 1-1. Nog geen vijf minuten later, het licht is inmiddels ook op Sportpark Imstenrade ontstoken, treft Sangen opnieuw doel, weer met zijn rechter, nu de buitenkant van de wreef om precies te zijn. De pegel in de rechter bovenhoek laat Toine Diederen kansloos en de KVC-aanhang juichen en genieten. ,,Wereldgoal” klinkt het aan die kant. Mike Zwartjes vindt er helemaal niets moois aan. Dat zegt hij althans na afloop (met een smile).

Langzaam maar zeker krijgt RKHBS weer meer grip op het gebeuren.

De ploeg van Zwartjes is met twee kopkansen, de grootste wellicht voor Bram Bemelmans, dicht bij de gelijkmaker, maar vooralsnog blijft die uit. Uiteindelijk komt die treffer er toch als Mick Mijnes, na onnodig balverlies van de bezoekers, vanaf rechts naar binnen mag snijden en vanaf de rand van de zestien een schuiver richting de rechter benedenhoek kan loslaten. Doelman Calvin Pötgens gaat met zijn linker arm richting de bal, maar komt te laat. De 2-2 is een feit.

Nog is Martijn Sangen niet klaar met zijn jacht op doelpunten. KVC Oranje krijgt een vrije trap op pakweg 45 meter van het doel van Diederen. Die staat ver voor zijn kooi. Sangen ziet dat en dirigeert het speeltuig over de dan al kansloze Diederen. De bal lijkt tegen het net te gaan, maar komt na een stuit tegen de lat en alsnog in de armen van de opgeluchte Diederen. ,,Had RKHBS moderner en dus zachter kunstgras gehad, was die bal erin gegaan”, luidt de analyse bij een paar KVC-deskundigen.” De mooiste treffer van de wedstrijd, in ieder geval in de ogen van de bezoekers, is uitgebleven.

Realisme en gemengde gevoelens kruisen elkaar na afloop. In het PLS heeft Roda JC ondertussen met 2-1 gewonnen van SC Heerenveen. Zeker is dat de geel-zwarten de drie punten op dit moment harder nodig hebben dan RKHBS en KVC Oranje.

KVC Oranje speelt komende donderdag voor de beker thuis tegen eersteklasser Wilhelmina’08 uit Weert (20.00), terwijl zondag, ook in eigen huis, de topper tegen koploper Wijnandia op het programma staat (14.15). RKHBS speelt zondag thuis tegen Sylvia, eveneens om half drie.

Tekst Werner Nijssen (KVC Oranje)

Foto’s:©Parkstadactueel/Tom de Cock, meer foto’s op deze link.