Bibliotheek vestiging Heerlerheide  wint ‘Social Sofa’ voor beste provinciale innovatie

De Social Sofa wordt onthuld door de heer Hans Teunissen, gedeputeerde Onderwijs, Ruimtelijke Ordening Provincie Limburg (rechts). Links Kor Bonnema, directeur SCHUNCK*, naast hem Baukje Vrieswijk, directeur SCHUNCK* 

Gisteren om vier uur ’s middags werd bij SCHUNCK*Bibliotheek vestiging Heerlerheide (Groeet Genhei 20)  door de heer Hans Teunissen, gedeputeerde Onderwijs, Ruimtelijke Ordening Provincie Limburg een ‘Social Sofa’ feestelijk onthuld. SCHUNCK*Bibliotheek heeft deze Social Sofa als prijs gewonnen voor haar project ‘Uur van de Buurt’. Op precies datzelfde moment was in de elf andere provincies in Nederland net zo’n feestelijke uitreiking.

Het was een uniek moment toen twaalf bibliotheken verspreid over Nederland dezelfde prijs in ontvangst namen. Alle twaalf zijn ze met hun eigen innovatieve sociale project tot de beste in hun provincie uitgeroepen in een landelijke wedstrijd.      

Uur van de Buurt: verbinding in de wijk

Het winnende project moest voldoen aan een aantal eisen om voor deze prijs in aanmerking te komen: het moest tot verbinding leiden in de buurt, het moest opgeschaald kunnen worden, én moest vooral innovatief zijn! Dat is  SCHUNCK*Bibliotheek goed gelukt. Hoofd van de Bibliotheek in Heerlen, Baukje Vrieswijk, is heel blij met de prijs: ‘De Social Sofa staat symbool voor verbinding in de wijk, samen leren en elkaar inspireren, en het tegengaan van sociale verkilling. Precies wat wij met ons project hebben nagestreefd. Uur van de Buurt is een voorbeeld van samenwerking tussen bibliotheken en inwoners van de wijk. Ons team in Heerlerheide heeft hier een belangrijke voortrekkersrol en voorbeeldfunctie in gehad. Om deze reden is de Social Sofa bij de vestiging in Heerlerheide geplaatst. We zijn er trots op dat het bankje nu bij onze bibliotheek staat!’.

Natuurlijke ontmoetingsplaats

De Social Sofa is ontstaan in Tilburg, naar een idee van cabaretière Karin Breurs. Zij bedacht het concept in 2006  uit onvrede over de sociale verkilling. Breurs  vond dat iedere straat minimaal één bank moest krijgen om zo tegemoet te komen aan de behoefte aan meer natuurlijke ontmoetingsplaatsen in de wijken. Hierdoor geïnspireerd, bedacht de Stichting Provinciale Ondersteuningsinstellingen voor bibliotheken (SPN) deze wedstrijd voor bibliotheken. Het meest innovatieve project waar samenwerking en verbinding centraal staat, maakte kans op de plaatsing van een bankje bij de locatie van de bibliotheek.

‘Bibliotheken zijn van oudsher al natuurlijke ontmoetingsplekken in een wijk of dorp, maar zijn soms te bescheiden over alle aantrekkelijke initiatieven en activiteiten die zij ontwikkelen, naast het uitlenen van hun collectie’ aldus SPN-voorzitter Tineke van Ham. ‘Door deze wedstrijd, en alle aandacht die er naar uitgaat, wordt de innovatieve en verbindende rol van bibliotheken in een stad of dorp extra belicht.’

Bibliotheek Heerlen: veel ruimte voor innovatie en experiment

Bibliotheken hebben al lang niet meer alleen de functie van ‘het uitlenen van boeken’, maar beschikken over een heel divers aanbod rondom de speerpunten lezen, leren en informeren. Hoofd van de bibliotheek, Baukje Vrieswijk, noemt de missie van de bibliotheek van Heerlen: ‘Wij ondersteunen de inwoners van Heerlen bij hun persoonlijke ontwikkeling, door natuurlijk het beschikbaar stellen van boeken en digitale media als bron van kennis en cultuur, maar ook door het organiseren van uiteenlopende trainingen, workshops, lezingen en debatten, gericht op basisvaardigheden, inspiratie en creativiteit en ontmoeten in de vestiging of in de wijk’. Daarbij is veel ruimte voor innovatie en experiment. Het bankje op het Corneliusplein is nu voor iedereen te bewonderen én te gebruiken. Baukje Vrieswijk hoopt dat de bewoners van Heerlerheide er niet alleen maar langslopen: ‘Op zo’n bank neem je gewoon tijd voor elkaar. Even bijkletsen of zo maar zitten, een beetje rondkijken, mensen begroeten of de bank gebruiken als ‘afspreekplek’. De bank is van iedereen en voor iedereen, net als de Bibliotheek!’.

Geef een reactie