Hoofdmenu

WinterLand van Kalk: op ontdekkingstocht in winterse sferen

WinterLand van Kalk is gestart, een winterlang programma van allerlei activiteiten in het Land van Kalk. Zo is er een wijnproeverij met winterhapjes bij Wijngoed Fromberg, een lichtjeswandeling voor de kinderen, er zijn kerstconcerten in de Laurentiuskerk en de Bernardushoeve tovert haar binnencourt om tot Winterplein met allerlei vertier en winterse gerechtjes. Om het Land van Kalk verder te verkennen, worden diverse wandelingen georganiseerd.

Variatie dankzij samenwerking
WinterLand van Kalk is een initiatief van verschillende ondernemers, verenigingen en inwoners van het gebied. Zij willen ook in de winter een bezoekje aan het gebied stimuleren en leven in de brouwerij brengen. Danny van Hoogdalem van de Bernardushoeve en mede-initiatiefnemer: “Als individuele ondernemer kun je er niet voor zorgen dat dit gebied meer bekendheid krijgt. Dat moet je echt samen doen. Gemeenten, ondernemers, verenigingen, scholen en kerken: we hebben allerlei partijen gevraagd of ze mee willen doen. Dat heeft een lijst van ruim 20 verschillende activiteiten opgeleverd. Zo organiseren we als Bernardushoeve samen met Etenschap, Ingendael en Heuvel Angus een winterbarbecue met whiskyproeverij. Ik ben erg blij dat we in dit soort dingen samenwerken en iets bijzonders kunnen neerzetten.”

Kleinschalig en karakteristiek
De lijst met activiteiten mag dan lang zijn, het is niet de bedoeling dat het een massaal evenement wordt. Carmen Soomers van Wijngoed Fromberg, die ook meewerkt aan WinterLand van Kalk: “Uitgangspunt is respect voor de natuur en voor de rust die het Land van Kalk typeren en aantrekkelijk maken.”
Het betekent dat de activiteiten kleinschalig zijn én gebruik maken van de kenmerken van het gebied. Denk hierbij aan de rijke historie waarin de Oerzee, Romeinen en middeleeuwse ridders een rol spelen. Aan de herkenbare Kunradersteen die je in allerlei gebouwen tegenkomt. Aan de kalkplateaus die zorgen voor een prachtige natuur en indrukwekkende vergezichten. En natuurlijk aan de bijzonder hoogwaardige streekproducten die de kalkbodem voortbrengt.

Stokoud en een beetje vergeten

De familie Vervuurt van de Kunradersteengroeve laat bezoekers tijdens WinterLand van Kalk ontdekken hoe de Kunradersteen wordt gedolven en bewerkt met een rondleiding en demonstratie. Yvonne Vervuurt: “WinterLand van Kalk is een goede manier om mensen bekend te maken met het gebied. Veel mensen zegt Land van Kalk nog niets. Terwijl het gebied stokoud is.” Miljoenen jaren geleden was Nederland een zee, de Oerzee. Botsende continenten duwden de kalkbodem vanuit de Ardennen omhoog, en tilden zo het Nederlands grondgebied vanuit Limburg ‘uit de Oerzee’. Het Land van Kalk bestaat dus al heel erg lang en beslaat het hele Euregionale plateau van Kunradersteen dat loopt van Aken via Bocholtz tot Voerendaal.

Rustig klimmen
Fietsspecialist Roger Flucken merkt dat steeds meer mensen het Land van Kalk ontdekken en vanwege de rust bezoeken. “Voerendaal, Ubachsberg, Simpelveld, Klimmen, ze vinden het prachtig. Dat is minstens zo mooi als andere delen van Zuid-Limburg en een stuk rustiger. Het plateau zorgt voor prachtige vergezichten, maar ook voor stevige klimmen. Daarom is de e e-bike hier perfect: je kunt mooie, lange tochten maken zonder dat je echt moet afzien. Daarom willen wij tijdens WinterLand van Kalk graag mensen de kans geven een e-bike uit te proberen en ze leren ermee om te gaan.”

Meer informatie
Wilt u meer weten over de activiteiten tijdens WinterLand van Kalk? Het totale programma is te vinden op www.landvankalk.com. Voor sommige activiteiten is het noodzakelijk vooraf kaarten te kopen. Dat kan dan ook via deze website.

Bron en foto: gemeente Voerendaal