SAMENWERKING TEFAF, MECC MAASTRICHT, STAD MAASTRICHT EN DE PROVINCIE LIMBURG BIEDT CONTINUÏTEIT EN ZEKERHEID

 

Foto van links naar rechts: MECC Maastricht Directeur Rob van de Wiel, TEFAF Voorzitter Nanne Dekking, Commissaris van de Koning voor Limburg Theo Bovens, Burgemeester van Maastricht Annemarie Penn- te Strake, TEFAF CEO Patrick van Maris en Algemeen Directeur van de Provincie Limburg Guido Derks.

De European Fine Art Foundation (TEFAF), de Provincie Limburg, de stad Maastricht en MECC Maastricht tekenden vandaag voor een tienjarige samenwerking. De belangrijkste punten van de overeenkomst zijn een ingrijpende renovatie en uitbreiding van het congrescentrum MECC Maastricht, voldoende beschikbare hotelkamers en het vergroten van de bereikbaarheid van Maastricht internationaal door het verbeteren van de verbindingen met een grote internationale luchthaven. Tot slot krijgt TEFAF vanaf 2019 een permanente locatie aan het Vrijthof.

De Provincie Limburg en de stad Maastricht hebben TEFAF benaderd om de relatie met de beurs, die ze al meer dan 30 jaar onderdak bieden, te versterken. De partijen benadrukken het belang van TEFAF voor Maastricht en Limburg. Ze committeren zich aan de beschikbaarheid van het aanbod van vier- en vijfsterrenhotelkamers. De Provincie Limburg zet zich in voor een verbeterde bereikbaarheid van Maastricht Aachen Airport door te investeren in een directe verbinding met een grote, internationale luchthaven. Zo wordt Maastricht een nog toegankelijkere en aantrekkelijkere bestemming voor de kunstliefhebbers uit binnen- en buitenland die de beurs trekt.

“Uit onze gesprekken met de stad en de provincie bleek de grote waardering en steun voor TEFAF. We hebben de gezamenlijke ambitie om een omgeving te creëren waarin de beurs verder kan groeien en ontwikkelen. Onze Raad van Toezicht is verheugd over de toewijding die de stad en provincie hebben getoond, temeer omdat een grote meerderheid van de TEFAF-deelnemers uitgesproken heeft in Maastricht te willen blijven,” aldus Patrick van Maris. “Onze band met Maastricht is sterk en ik ben verheugd dat we deze band dankzij de samenwerking verder zullen versterken.”

De samenwerking wordt verder onderstreept met de deelname van Guido Derks, secretaris/algemeen directeur van de Provincie Limburg, aan de jaarlijkse boardmeeting daar waar de samenwerking op de agenda staat.

Twan Beurskens, gedeputeerde Economie en Kennisinfrastructuur voor de Provincie Limburg: “Dit is niet alleen goed nieuws voor kunsthandelaren en kunstliefhebbers, maar ook voor de stad Maastricht en regionale economie. De economische impuls van de enorme hoeveelheid binnen- en buitenlandse bezoekers van TEFAF is zeer groot. De Provincie Limburg zal vanuit dit provinciale belang bijdragen aan de gevraagde kwaliteitsimpuls.”

“Maastricht zal zich dankzij deze ambitieuze plannen nog duidelijker op de kaart kunnen zetten als centrum voor de internationale kunst en kunsthandel”, zegt John Aarts, de Wethouder van Financiën. “Daarbij zorgt TEFAF jaarlijks voor een enorme economische impuls bij onder andere hotels, restaurants, musea, theaters, winkels en taxi’s. We hebben het dan elk jaar over een bedrag van 20 miljoen euro, nog los van de enorme impact op de werkgelegenheid.”

MECC Maastricht staat aan de vooravond van een ingrijpende renovatie en uitbreiding die in 2020 zal worden voltooid en 30 miljoen euro kost. Managing Director van MECC Maastricht, Rob van de Wiel: “De samenwerking met TEFAF gaat verder dan de jaarlijkse beurs. We delen de ambitie om het merk TEFAF Maastricht verder te laten excelleren en ik weet zeker dat ons nieuwe, state-of-the-art gebouw, TEFAF de mogelijkheid biedt om de beurzen te creëren waarvoor het internationaal gewaardeerd en geroemd wordt.”

De gemeente Maastricht stelt De Hoofdwacht, een 18e-eeuws gebouw op het Vrijthof, beschikbaar aan TEFAF. Daarmee is de organisatie het hele jaar door in de stad aanwezig. De verschillende functies die het gebouw krijgt worden het komende jaar ontwikkeld en zullen bijdragen aan de aanwezigheid van TEFAF in Maastricht.

Foto Alf Mertens

Geef een reactie