Hoofdmenu

Onderbanken geeft strijd Awacs-dossier niet op

Het gemeentebestuur van Onderbanken is teleurgesteld in de uitspraak van de Raad van State inzake twee hoger beroepzaken, die het college van Onderbanken aanspande tegen de minister van Defensie. In beide zaken is Onderbanken woensdag 10 januari in het ongelijk gesteld.

Onderbanken wil dat de zes hectare bos die in Schinveld in 2006 werd gekapt, weer wordt hersteld. Immers, de Raad van State heeft in 2010 beoordeeld dat de bomen door defensie onrechtmatig zijn gekapt. Om herstel te bereiken heeft het gemeentebestuur het ministerie van Defensie in 2015 een handhavingsbesluit opgelegd, waarin herstelmaatregelen werden opgenomen zoals bijvoorbeeld het planten van twintig zomereiken.

In hoger beroep heeft de Raad van State woensdag 10 januari uitgesproken dat het ministerie van Defensie geen herstelmaatregelen hoeft te treffen.

“Deze uitspraken zijn teleurstellend, maar de gemeente Onderbanken geeft de strijd niet op. Het Awacs-dossier staat in onze gemeente al dertig jaar hoog op de agenda. Maar de overlast is nog steeds niet opgelost. We zullen ons daarom als gemeente blijven inspannen om de onacceptabele overlast afkomstig van de Awacs-vliegtuigen terug te dringen”, zegt wethouder Rens Evers.

Woensdag is ook besloten dat Onderbanken onterecht een preventieve dwangsom heeft opgelegd aan het ministerie, om te voorkomen dat er wederom zonder vergunning wordt gekapt in het Awacs-bos.

Bron: gemeente Onderbanken

Foto:©Parkstadactueel/Tom de Cock