James Jetlag maakt 13e kunstposter Vastelaovend in Limburg

De provinciale kunstposter Vastelaovend in Limburg is dit jaar gemaakt door cultuurondernemer en muralist ‘James Jetlag’ uit Eygelshoven. De dertiende kunstposter op rij werd vandaag gepresenteerd door cultuurgedeputeerde Ger Koopmans. Hij deed dat samen met de kunstenaar, voorzitter Nicole van Wordragen van de Sjeng Kraft Kompenei en Rob van Lee van Dagblad De Limburger. Vanaf woensdag 24 januari start de verspreiding van de 100.000 kunstposters.

James Jetlag, pseudoniem voor Martin Plag, heeft in opdracht van de Provincie Limburg de carnavalsposter 2018 gemaakt. Met deze kunstposter wordt een traditie voortgezet. De poster is uitgegroeid tot een niet meer weg te denken fenomeen in de Limburgse Carnavalstraditie. Het originele schilderij wordt toegevoegd aan de kunstcollectie van de Provincie Limburg en is dan ook in het Gouvernement aan de Maas te Maastricht te bezichtigen tijdens rondleidingen.

Over de poster

De gratis poster is een gezamenlijk initiatief van de Provincie Limburg, de Sjeng Kraft Kompenei en Dagblad De Limburger. Doel van de kunstposter is zoveel mogelijk inwoners van de provincie te betrekken bij het cultureel fenomeen carnaval. De posters worden tijdens carnaval veelal op ramen geplakt, in cafés of andere etablissementen opgehangen of ingelijst en als verzamelobject bewaard.

Om iedereen de kans te geven de gratis kunstposter af te halen bij de servicepunten van Dagblad De Limburger en de receptie van het Gouvernement aan de Maas, staat woensdag 24 januari a.s. in de Limburgse kranten een bon voor twee posters. Vanaf die dag gaat de distributie van start. Dit jaar wordt er bij de poster, door Dagblad De Limburger, per bon maximaal twee zogenoemde ‘Vastelaovend pasjes’ meegegeven. Met deze pasjes kan de lezer leuke prijzen winnen.

 Over de kunstenaar

Martin Plag is een veelzijdig kunstenaar met een uitzonderlijk talent voor ontwerp en uitvoering van zeer groot formaat kunstwerken met veel oog voor detail. Zijn visie:

Kunst verbindt mensen in de buurt, het vergroot de sociale cohesie en maakt wijken (achterstandswijken) levendiger. Het voorkomen van lelijke bekladdingen en het realiseren van een kunstzinnige oplossing op een publieke locatie, geeft voorbijgangers en omwonenden een veiliger gevoel en draagt bij aan de sociaal-culturele ontwikkeling in een stedelijke regio”

 

In de periode 2012-2014 heeft hij een succesvol project ‘Kleur Onderweg’ uitgevoerd rondom graffitibeleid en vandalismebestrijding. Zijn werk is dagelijks te zien en te bewonderen. Hij geniet grote bekendheid, met name onder jongeren, vanwege zijn grootschalige graffiti- en mural-projecten, o.a. in Heerlen en Roermond. De kunstenaar werkt veel samen met andere kunstenaars maar bovenal samen met jongeren die hij betrekt bij de realisatie van bijvoorbeeld openbare wand- en/of muurdecoratie.

Foto’s®Parkstadactueel/Lucho Carreno

Geef een reactie