Hoofdmenu

Strijkorkest Locatelli uit Landgraaf 

 

 

Zondag 4 februari 2018 om 15.00 uur: “DE STRIJKERS VAN LOCATELLI IN ACTIE”. Kamerorkest LOCATELLI uit Landgraaf o.l.v. Ernest Frissen kent het jaarlijkse optreden, traditiegetrouw uit barokrepertoire, met deze keer een concerto grosso van Händel. Maar er is meer, zoals een strijkerssymfonie van Mendelssohn en het tweede deel uit Mozarts concertante symfonie. Daarin treden twee jonge solisten uit de eigen gelederen op. Verder de Elegische Melodieën van Grieg en een aantal walsen uit Lehars Gold und Silber.

Droom .Toen Willem Welling, oud-eerste violist van het radio symfonieorkest, in 2000 voorstelde samen met enkele vrienden in Landgraaf een kamerorkest op te richten, vond hij al snel jonge en wat oudere strijkers bereid zijn droom mede gestalte te geven.

Het violistenbloed, dat na de pensionering nog steeds door de aderen van Willem Welling stroomde, vond een nieuwe bedding in het door hem opgerichte kamerorkest, of beter strijkorkest Locatelli.

Locatelli. Het strijkorkest dankt zijn naam aan de Italiaanse componist Pietro Antonio Locatelli (Bergamo 1695 – Amsterdam1764). Deze componist was tevens violist uit de Barokperiode. Tussen 1729 en 1764 woonde Locatelli in Amsterdam. De naamgever van het orkest had met o.a. zijn L’Arte de Violino zowel in Italië als daarbuiten – maar vooral in Amsterdam – naam gemaakt.

Willem Welling, een enthousiaste, doch strenge leermeester zorgde vanaf het eerste moment dat het orkest zich in strijktechnisch opzicht bleef ontwikkelen. De orkestleden werden beter en beter. Helaas heeft hij maar een paar jaar kunnen werken met en genieten van het orkest. Een ernstige ziekte was de oorzaak van zijn vroegtijdige overlijden in 2006. Zijn vrouw Bernie, altvioliste, wilde niets liever dan Willems laatste muzikale initiatief te continueren.

Dirigent. Een nieuwe dirigent in de persoon van Ernest Frissen werd gevonden. Deze spelende dirigent verdient zijn sporen niet alleen als eerste violist, maar tevens als docent viool, altviool en kamermuziek aan de Kreismusikschule te Heinsberg. Daarnaast beleeft hij ontzettend veel plezier als dirigent van het schoolorkest te Heinsberg, symfonieorkest Collegium Musicum te Erkelenz en als Stehgeiger en begeleider van het Salonorkest Da Capo. Je zult ongetwijfeld begrijpen hoezeer hij bereid was het werk van Willem Welling voort te zetten.

Met Ernest Frissen deed het orkest een goede greep en wel een die perfect aansloot bij wat Willem Welling begonnen was. Beiden waren uitstekende violisten en dito docenten, die steeds weer jongen violisten wisten te integreren in het kamerorkest, wat geen eenvoudige opgave was.

Zowel Willem als Ernest wisten leerlingen vanuit hun taak als lesgever te motiveren een extra dimensie aan hun vioolloopbaan toe te voegen: het spelen met andere strijkers in een heus orkest. Hoe waardevol dat is zullen de strijkers zelf het beste kunnen beamen.

Culturele functie. Niet alleen het in stand houden van de orkest zelf bleek een uitdaging, ook de materiële voorzieningen die nodig zijn om een orkest te laten functioneren zijn lastig te realiseren. Een dirigent moet betaald worden en al is het zoals de orkestleden gekscherend aangeven de slagroom op de taart voor Ernest, de bewezen diensten kennen een financiële beloning. Daarnaast wordt er wekelijks een ruimte gehuurd waar enkele uren fanatiek, maar met veel plezier gerepeteerd kan worden.

Locatelli was gelukkig een parel in het culturele leven van Landgraaf en om die parel te laten glanzen, steunde de gemeente het orkest met een jaarlijkse subsidie die in ieder geval de eerste financiële nood kon lenigen. Ook het toenmalige Eijkhagencollege, bekend om zijn culturele activiteiten, met name op muziekgebied, vond het zijn plicht om de aula beschikbaar te stellen om wekelijks te kunnen repeteren.

Tot de dag van vandaag is het orkest in staat om te werken aan de muzikale vorming van jong en oud. Zij die zich aanmelden hebben de mogelijkheid in het orkest te musiceren, met veel dank aan de gemeente en het Eijkhagencollege.

Repertoire. Locatelli doet de naam van de componist eer aan als je kijkt naar het barokgedeelte dat geïntegreerd is in een gemêleerd programma. Naast opera en operette spelen de violisten ook graag samen met andere musicerenden. Hoe uitdagend is het om samen met een symfonieorkest te spelen, een harmonieorkest of de begeleiding van koren op je te mogen nemen, met als hoogtepunt het optreden in de kathedraal in Roermond.

Solozangeres Carla Maffioletti en Livia Hage werden meerdere malen succesvol begeleid door kamerorkest Locatelli. De nieuwste uitdaging gaat in maart van dit nieuwe jaar plaatsvinden. Het programma Pop meets Classic zal een ware happening betekenen, waar zowel de dirigent als de orkestleden vol spanning naar toe werken.

Masterclass. In tijden dat de penningmeester wat meer in kas had, werden professionele musici aangetrokken om de orkestleden een masterclass aan te bieden. Twee kwartetten: het Rubenskwartet en het Allegrakwartet hebben enkele malen in een weekend gewerkt met leden van Locatelli. Naast het optreden als leermeesters traden de kwartetten bovendien op het kerkje in Eijgelshoven om geïnteresseerden te laten horen wat zij aan kwartetmuziek te bieden hadden.

Het is jammer dat de financiële situatie van het orkest het tegenwoordig niet meer toelaat professionals in te huren voor een concert en een masterclass.

Concerten. Natuurlijk streven de musici van Locatelli naar het spelen van mooie en kwalitatief goede concerten. En alhoewel de violisten van een bepaald niveau moeten zijn, geeft Ernest heel duidelijk aan dat juist het samenspel van de verschillende deelnemers zorgt dat elk nieuw lid meegetrokken kan worden. Teamspel en respect staat zeer hoog in het vaandel, waardoor iedereen na de repetitie met een goed gevoel naar huis mag gaan.

Tenslotte is plezier in muziek de grote verbindingsfactor. Mede daarom lukt het vaak om prachtige concerten ten gehore te brengen.

 Muzikaal plezier. De bezetting van Locatelli is net zo gemêleerd als het repertoire. Op dit moment is de jongste violist 13 en de oudste achteraan in de 70. Jong en oud speelt samen in het orkest zonder enige hindernis. De oorzaak ligt vooral in de manier waarop de dirigent het orkest begeleidt. Het is van het grootste belang om jezelf weg te kunnen cijferen en je te richten op het orkest als team. De liefde voor het samenspel en de muziek is de reden dat het Ernest steeds weer lukt om het verloop binnen het orkest aan te vullen. Waar de jong volwassenen uit de regio Parkstad geregeld om allerlei redenen de wijde wereld intrekken, heeft Ernest genoeg voorbeelden van getalenteerde jongeren die willen instromen. Zijn docentschap in Heinsberg en Erkelenz biedt zijn leerlingen een kans om in een Euregio-orkest ervaring op te kunnen doen. Juist door de samenstelling van jong en oud, Duits en Nederlands, amateurs en professionals is Locatelli als strijkorkest een unieke broedplaats voor strijkers uit heel de Euregio om hun passie voor muziek ten gehore te brengen.

Spelen in welk orkest dan ook betekent op de allereerste plaats plezier hebben in het maken van muziek. Het samenspel dat teweeg wordt gebracht zorgt voor een positieve energiestroom in zoveel lijf als geest.

En wie dat plezier aan den lijve wil ervaren kan contact opnemen met Strijkorkest Locatelli. Graag verwelkomen de musici van Locatelli nieuwe leden die viool, altviool, cello of contrabas spelen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen via Locatelliweb.nl

Interesse om zondag 4 februari te genieten van het jaarlijkse optreden van Locatelli in het Salviuskerkje te Limbricht? Entree: 10,00 euro.

Reserveren via: jgaheinrichs@ziggo.nl

Foto’s Strijkorkest Locatelli uit Landgraaf(Volgend nieuwsbericht) »