Het Suermondt Ludwig Museum (S-L-M) Aachen is een beschermende huismadonna rijker. De Lorraine-steen Madonna, die tot voor kort aan de buitenmuur van het particuliere huis van Ludwig was bevestigd, is als permanente lening van de Peter en Irene Ludwig Foundation aan het Suermondt Ludwig Museum overgedragen, Tot 27 februari te zien in de tentoonstelling ‘Schutz und Trutz’; Die Lothringische Hausmadonna in het SLM.

Oorspronkelijk was de Madonna (ca 1500-1520) een godin van witte kalksteen. Daarna werd ze in kleur geschilderd en kreeg een plek in de belangrijke Augustijnse kapel van Saint-Sauveur, in de buurt van Domèvre-sur-Vezouze, in Lotharingen. De abdij  werd in de 16de eeuw volledig verwoest door een aanval door de Hugenoten. De Madonna overleefde, zij het met een aantal ‘verwondingen’. In de 18de eeuw werd de Augustijnse koorabdij van Saint-Sauveur in de buurt van Domèvre-sur-Vezouze de nieuwe thuishaven van de Madonna. Dat blijkt uit de gegraveerde inscriptie “PIETAAT JB GABRIEL KAN REG ABBATIAE ET PASTOR DE DOMEVRE” (“door de vroomheid van JB Gabriel, een vaste canon de abdij en dominee in Domèvre “) op de achterkant.

Aansluitend verdwijnt het spoor van OL Vrouw, tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Dan krijgt de Madonna een plek aan de buitengevel van het particuliere huis van de internationale kunstverzamelaars Peter en Irene Ludwig. Na restauratie in Bergisch Gladbach heeft de Madonna nu een nieuw onderkomen in de schoorsteenkamer van het SLM. Samen met verschillende Franse beeldhouwwerken en vier Romaanse zuilenfiguren uit de 12de eeuw, eveneens afkomstig uit ook uit de unieke Ludwig-verzameling.

De Madonna is tot 25 februari 2018 te bewonderen tijdens een tentoonstelling in het Suermondt Ludwig Museum.

Geef een reactie