Hoofdmenu

schrit_tmacher Festival slecht internationale grenzen

Van dinsdag 14 maart t/m zondag 14 april 2019 vindt de 24ste editie plaats van het internationale dansfestival ‘schrit_tmacher just dance! ‘Het festival brengt nadrukkelijk dan ooit de diversiteit uit vijf verschillende werelddelen bijeen door internationale topgezelschappen uit o.a. Engeland, Frankrijk, Zuid-Afrika, Senegal, China, Israël en de Verenigde Staten naar de Euregio te halen. Het top festival start dinsdag 12 maart in het Parkstad Limburg Theater Heerlen met de Nederlandse première van Dada Masilo’s (ZAF) ‘Giselle’: een moderne variant op het eeuwenoude klassieke balletstuk, geplaatst in de context van het Zuid-Afrikaanse platteland. Aan Duitse zijde opent schrit_tmacher donderdag 14 maart met de wereldpremière The Edge of 30 Degrees.

“In de dans, maar ook in de andere podiumkunsten worden muren geslecht”, zegt Bas Schoonderwoerd. De bevlogen directeur van de Parkstad Limburg Theaters doelt op de steeds nadrukkelijker cross over van dans, muziek, beeldende kunst en tekst. Maar ook op de samensmelting van dansliefhebbers, dansfreaks en cultuur minnend mensen uit alle lagen van de bevolking. Heerlens ‘Vorzeige’ intendant draagt er zelf sinds jaren zelf ook een stevig steentje aan bij. Niet op z’n laats door een succesvolle samenwerking met Theater Aachen, vier keer per jaar pendelt een bus gevuld met theaterliefhebbers van Heerlen naar Aken om een bijzondere voorstelling bij te wonen en natuurlijk de unieke samenwerking met Rick Takvorian, geestelijk vader en organisator van het unieke schrit_tmacher Festival. Met steun van een team van gepassioneerde vakmensen stuwen de ‘Machers’ Takvorian en Schoonderwoerd het schrit_tmacher Festival al tien jaar lang op in de vaart der volkeren. 18.000 bezoekers in 2017, waarvan 40 procent grensoverschrijdend een voorstelling bezochten, spreken boekdelen.

Het schrit_tmacher Festival is dan ook een onuitroeibaar bacil. Als je er eenmaal door besmet bent, raakt je het nooit meer kwijt. “We hebben een uniek publiek”, weet Takvorian. Mensen die met grote ogen plaats nemen en uitstralen verras ons maar eens! En ook het vertrouwen hebben dat dit daadwerkelijk gebeurd. Het fantastische publiek en de unieke locaties maken dat het festival een grote naam heeft opgebouwd in de danswereld. Compagnies komen graag naar schrit_tmacher, maken daarvoor zelfs specifiek speciale composities, zelfs gerenommeerde topensembles als het Scapino ballet Rotterdam.”

Een mix van gekende topensembles en spannende nieuwe ontdekkingen is ook al jaren een van de succesfactoren van schrit_tmacher. Het festival gaat van start in Parkstad Limburg Theaters Heerlen op dinsdag 12 maart met de veelbelovende Nederlandse première van Dada Masilo’s (ZAF) ‘Giselle’: een moderne variant op het eeuwenoude klassieke balletstuk, geplaatst in de context van het Zuid-Afrikaanse platteland, waarbij thema’s als seksualiteit en vrouwenrechten aangekaart worden. Dada Masilo ontvangt binnenkort de Next Generation Award van het Prins Claus Fonds, voor haar bijzondere creatieve werken.

Aan Duitse zijde opent het festival op donderdag 14 maart door de Amerikaans-Chinese Yin Yue Dance Company in Fabrik Stahlbau Strang. De in Shanghai geboren danseres en choreografe was al eerder te zien tijdens schrit_tmacher festival en zal het publiek ook dit jaar met ‘The Edge of 30 Degrees’ (wereldpremière!) weten te verrassen. De voorstelling zal maar liefst vier dagen lang in Aken te zien zijn.
Tijdens het festival is er daarna een regenboog aan kleuren, stijlen en thema’s te zien op verschillende locaties. Naast de hiphop en urban dance van Accrorap (F), Germaine Acogny/Michaël Serre (SN/F), een samenwerking tussen Balletto di Teatro di Torino (I) en Ivgi&Greben (IL/NL), São Paulo Companhia de Dança (BR) de Batsheva Dance Company (IL) én NDT1 (NL) in Theater Heerlen, kan men ook terecht in Theater Kerkade voor Via Katlehong Dance Company & Gregory Maqoma (ZA), een coproductie met Explore Festival, en de voorstellingen ‘Trekvogels’ van het Internationaal Danstheater (NL) en ‘Keihard’ van Sally Dansgezelschap Maastricht (NL). De voorstellingen in Aken zijn telkens meerdere dagen te bewonderen. Met het Britse James Wilton Dance, de Carolyn Carlson Dance Company uit Frankrijk, het Italiaanse Spellbound Contemporary Ballet en Scapino Ballet Rotterdam van Nederlandse bodem maakt dit het programma veelzijdig en internationaal. Het euregionale festival wordt verder aangevuld in cultureel centrum Alter Schlachthof, in het Belgische Eupen, met voorstellingen waarbij dans en circus samenvloeien.

Contextprogramma
Ook de samenwerking met SCHUNCK* wordt voortgezet. Gedurende schrit_tmacher vindt in SCHUNCK* de tentoonstelling Basquiat plaats. Als onderdeel hiervan – en in samenwerking met – presenteren we in het museum een performance plaats door kunstenaar Anthony Nestel (zaterdag 6 april) op het snijvlak van beeldende kunst en dans.

Tijdens het festival bieden we het publiek twee interpretaties van ‘Giselle’: een feministisch-radicale interpretatie van het ballet Giselle, door Afrikaanse sterdanseres Dada Masilo én een moderne interpretatie door Balletto di Roma. In de filmzaal van SCHUNCK* bieden we met de Salon – ‘Romantiek nu!’ (zaterdag 6 april), geprogrammeerd door choreograaf en curator Karin Post, schuiven balletmeester Rachel Beaujean (Het Nationale Ballet), cultuurfilosoof Maarten Doorman, componist Martijn Padding, Conservatorium Den Haag en Martine Dekker van Cinedans aan om het 19-eeuwse ballet ‘Giselle’ met een 21-eeuwse blik te observeren vanuit verschillende kunstdisciplines.

(C) SteveTanner

GENERATION2,
schrit_tmacher organiseert ook voor de inmiddels zesde keer het uitgebreide jongerenprogramma GENERATION2, met werk voor- en door jongeren. In Theater Heerlen vindt een jeugd dag plaats, met voorstellingen door professionele dansgezelschappen bestemd voor een jong publiek. Daarnaast worden er voor de tweede keer schoolvoorstellingen aangeboden aan zowel Duitse- als Nederlandse scholen. Voor de vierde keer presenteert schrit_tmacher ook het samenwerkingsproject Co-Laboration, waarin onder begeleiding van een professionele choreograaf amateurdansers uit de Euregio (omgeving Aken en Limburg) aan de slag gaan met een nieuwe choreografie.

Ook worden er door verschillende dansgezelschappen, zowel in Heerlen als in Aken, workshops voor jong en oud verzorgd, die eventueel te combineren zijn met een bezoek aan de voorstelling van het desbetreffende dansgezelschap.

Een ander onderdeel van het uitgebreide randprogramma van het festival is het bijzondere ‘dance meets film’, in samenwerking met Filmhuis De Spiegel. In Theater Heerlen kan men de documentaire ‘Same Difference’, over de dansfamilie Van Opstal bekijken tijdens het appeltaartmatinee.

En uiteraard is ook het grensoverschrijdende online portal TANZwebAachenHeerlen weer aanwezig tijdens het festival om het publiek van aanvullende informatie, recensies, video’s en foto’s te voorzien. Met haar veelzijdige en sensationele voorstellingen blijft schrit_tmacher zich kortom ontwikkelen tot een van de belangrijkste dansfestivals in West-Europa. Maar festivalleider Rick Takvorian waakt ook voor overkill. “Vijf weken is al echt veel voor een Festival. Stap voor stap ofwel schritt für schritt is en blijft daarom het adagium.

Meer info over festival en tickets via: www.schrittmacherfestival.nl

Foto’s geleverd door Torenapubliciteit.« (Vorig nieuwsbericht)