Hoofdmenu

Summa, spiritueel infuus van muziek en dans, ook in PLT Heerlen

 

De beroemde componist Arvo Pärt kwam in 2015 speciaal voor Cello Octet Amsterdam naar Nederland. Alle muziek die hij de afgelopen negen jaar voor het octet bewerkte, mocht op cd worden uitgebracht. Na de release van het album in oktober 2017  is recent de dansvoorstelling Summa in première gegaan in samenwerking met choreograaf Samir Calixto en Korzo producties. In Summa creëren acht cellisten en twee dansers een voorstelling op de muziek van het album; een voorstelling over het verlangen naar troost en stilte. Summa dat vanaf 15 februari op tournee door Nederland gaat is dinsdag 24 april om 20.30 ook in Parkstad Limburg Theater Heerlen te zien.

De in Estland geboren en in Berlijn woonachtige Arvo Pärt is één van de meest geliefde componisten van deze tijd. Concerten met zijn muziek zijn steevast uitverkocht. Cd’s gaan in grote aantallen over de toonbank. In talrijke speelfilms en documentaires klinken zijn composities. De iconische muziek van Arvo Pärt is voor velen een inspiratie door zijn tijdloze en haast etherische kwaliteit. De puurheid en vrijheid in zijn muziek raakt aan het verlangen naar troost en stilte in tijden van verwarring en onrust. Stilte is in Pärts werk net zo belangrijk als de muzikale noten. Het is deze ‘muziek van de stilte’ die choreograaf Samir Calixto en het Amsterdamse Cello Octet samenbrengt om Summa te creëren. Pärt noemt het Cello Octet Amsterdam ‘ein Goldstück’ en schreef speciaal voor hen composities die de basis vormen van de voorstelling. Acht cellisten en twee dansers brengen een synthese tussen de muziek en de kennis die in ons lichaam ligt opgeslagen: een ‘summa’ van onze menselijke complexiteit.

 

De samenwerking tussen Pärt en het Cello Octet Amsterdam begon in 2008 tijdens de Cello Biënnale. Sindsdien volgden er vele ontmoetingen, repetities en concerten. Pärt zei na de eerste samenwerking: ‘Het octet is goud waard, ik heb dit ensemble tien jaar te laat ontdekt.’ Samir Calixto maakte in de afgelopen jaren veel indruk met zijn bewerkingen van Winterreise (naar Schubert), 4 Seasons (naar Vivaldi), Paradise Lost (naar Milton) en M (naar Mahler). Het octet en Samir ontmoetten elkaar toen ze aan de muziek voor Paradise Lost werkten. Na de première was het enthousiasme groot over het resultaat en ontstond het idee om een nieuw werk te creëren rondom de composities die Pärt speciaal voor het octet schreef. Over het octet zegt Samir: ‘Deze muzikanten staan aan de top van hun vakgebied. Ik heb één van hun concerten bezocht, toen Arvo Pärt ook aanwezig was. Ik zal de prachtige intensiteit die zij wisten te creëren nooit vergeten. Het kwam allemaal samen, het lichtste geluid werd verbonden met de diepste sensaties. Stilte heeft zelden zo luid geklonken.’

 

 

 

Meer informatie via: www.korzo.nl/producties/summa en Video-album: https://vimeo.com/album/4923985

Foto’s Joris-Jan Bos

 

 « (Vorig nieuwsbericht)