Hoofdmenu

Vooravond komende Halfvasten reden om aandacht te schenken voor de enige Europaprins die Heerlerheide heeft voortgebracht

 

Aan de vooravond van het naderende halfvasten feest, komend weekeinde zaterdag 10 en zondag 11 maart, blikt deze media even terug in de tijd met betrekking tot het gegeven dat in 1970 Heerlerheide, nee carnavalistich beter verwoord als Groeët Ghen Heij, vanuit het rijk van C.V de Bokkeriejesj, wel degelijk een Europaprins carnaval furore maakte. Zijn naam Hein Holtus die helaas al heel wat jaren geleden is overleden. Over het fenomeen Europaprins stond eerder een algemeen artikel in Dagblad De Limburger.

Als aanvulling op genoemd dagbladartikel vandaar dus nu, in aanloop naar komende Halfvasten, een terechte hommage aan de enige gekozen Europaprins uit Heerlerheide. die tijdens zijn leven, behalve Europaprins, kon bogen op grote carnavalistische verdiensten voor Groeët Ghen Heij e.o. De vraag hoe Hein Holtus in het carnavalsmetier terecht is gekomen kent ook een heel aparte en opmerkelijke geschiedenis welke we de lezers zeker niet willen onthouden.

Zoals bekend runde Hein Holtus al in de vijftig/zestiger jaren een reparatie/verkoop fiets annex bromfietszaak. Eerst op de Roebroekweg en nadien op Heerenweg 68 Heksenberg. In die periode (1957 t/m begin jaren tachtig) was de toenmalige carnavalsvereniging C.V. De Heksebesseme verantwoordelijk voor de carnavalsviering in deze wijk. Op 12 januari 1962 zou schrijver dezer (Callie Steijaert) als prins-carnaval van Heksenberg uitgeroepen worden. Maar helaas overleed op oudjaar 1961 plotseling zijn moeder. Dus weg het prinsschap. Door dit plotseling overlijden stonden De Heksebesseme voor een groot dilemma. Wat nu? Een jongeling op korte tijd “strikken” voor het prinsschap was een onmogelijke opgave.

Het toenmalige bestuur van De Heksebesseme (Zigmund Zawodny/Joep Konings bijgestaan door president Hein Roelofs) kwamen uiteindelijk terecht bij zakenman Hein Holtus, die tot op dat moment geen enkele carnavals aspiratie had. Maar uit piëteit voor de trieste omstandigheden zegde hij, met medewerking van zijn echtgenote Romy, toe en werd dus in 1962 prins-carnaval in Heksenberg en was toen de basis voor zijn verdere carnavals carrière gelegd. Overigens werd Callie Steijaert in 1963 toch prins-carnaval van Heksenberg, terwijl Deljo Tumolero prins bij de Bokkeriejesj was. De toen zijnde ex-prins Hein Holtus bleef vervolgens nog 1 jaar zijn ex-prinsentaak vervullen..

Na dat jaar stapte Hein Holtus, om diverse persoonlijke omstandigheden, over naar C.V. De Bokkeriejejs Groeët Ghen Heij anno 1898.Vanuit deze vereniging ging zijn carnavalsbesognes crescendo omhoog en wist hierin een schitterende staat van dienst te creëren. Deze staat van dienst omvatte o.m. in 1979,1980 en 1983 bemanningslid van de Blauwe Schuit. Van 1976/1977 voorzitter van de Bokkeriejesj en in 1983 onderscheiden met de Orde van Verdiensten van de Federatie van Heerlense Carnavalsverenigingen. Ook was hij vele jaren nauw betrokken bij de organisatie van de Gala Avonden van de ex-prinsen van de Bokkeriejejs.

Maar met stip te omschrijven was als hoogste persoonlijke goed in zijn carnavalsbeleving ongetwijfeld in 1970 zijn uitroeping tot Europaprins van Gemeenschap van Europese Carnavalsvrienden (G.E.C.) opgericht in 1966 met destijds haar zetel in het Toptel te Vaals. Een wereld ging voor hem open. Vele reizen van hem en zijn Bokkeriejesj in Limburg, België en Duitsland zijn het gevolg en de vriendschapsbanden met verenigingen uit Leuven, Aarschot, Diest, Borgloon, Tienen en Keulen waren hecht en langdurig met vele wederzijdse uitwisselingen van bezoeken. Kortom, ook na 48 jaar wordt met trots en dankbaarheid terug gekeken naar de jaren dat wijlen Hein Holtus deel uit maakte van de carnavalsbeleving in Groeët Ghen Heij en in Europa.

 

Foto’s uit het archief van Callie Steijaert

 (Volgend nieuwsbericht) »