Bedrijfseconomie Zuyd Hogeschool ziet bloeiende arbeidsmarkt en viert 50e verjaardag

1e vestiging, Dominicanerwal: ‘De eerste vestiging van de HEAO Sittard aan de Dominicanerwal, nu ruim vijftig jaar geleden.’

 

Vacatures voor financieel specialisten blijken ook in Limburg steeds moeilijker te vervullen door het bedrijfsleven, vooral vacatures op hbo- en wo-niveau. Dit blijkt uit een inventarisatie door de opleidingen Bedrijfseconomie en Accountancy van Zuyd Hogeschool en uit gegevens van het UWV. Bovendien blijkt dat, in tegenstelling tot wat soms beweerd wordt, het beroep van accountant en controller niet verdwijnt maar verandert. De opleiding Bedrijfseconomie – voorheen onderdeel van de HEAO Sittard – viert donderdag 8 maart haar 50-jarig bestaan.

Vraag naar financieel specialisten groeit sterk

In 2017 werden er ruim 1.300 vacatures voor financieel specialisten bij het UWV aangemeld. Dat zijn er 28% meer dan in 2016. De groei ligt hiermee iets hoger dan landelijk (26%). Meer dan driekwart van de vacatures gaat uit van een opleiding op minimaal hbo-niveau. Veel vraag gaat uit naar (assistent-)controllers en (assistent)boekhouders. De opleidingen Bedrijfseconomie en Accountancy van Zuyd zien een vergelijkbare trend. “We zien dat al vanaf het tweede jaar aan onze studenten getrokken wordt door bedrijven,” zegt Annemie Jongen, teamleider Bedrijfseconomie bij Zuyd. Dat de arbeidsmarkt krap is blijkt ook uit de afgestudeerden: “Van de laatste lichting afgestudeerden is iedereen aan de slag: of men is direct aan het werk gegaan binnen het vakgebied of men studeert door”.  

Functie-inhoud verandert, vooruitzichten positief

De groei lijkt structureel. ‘De arbeidsmarkt voor hoger opgeleide financieel specialisten ziet er de komende jaren, afhankelijk van soort functie, redelijk tot goed uit. Wel zijn de beroepen aan verandering onderhevig. Zo gaan adviesvaardigheden en communicatieve vaardigheden een steeds belangrijkere rol spelen,’ stelt het UWV. Dr. Martijn Zoet, lector ‘Optimaliseren Kennisintensieve Bedrijfsprocessen’ bij Zuyd onderschrijft de veranderende functie van, bijvoorbeeld, de accountant. “Wat wij als Zuyd zien is dat de zogenaamde soft skills inderdaad belangrijker worden. Maar ook zien we dat technologieën als proces mining en blockchain steeds meer geïntegreerd worden in de accountancy. Zowel in het beroep als in ons onderwijs. De student van nu ontwikkelt zich dieper en breder dan de student van tien of vijftien jaar geleden.”

Moderne collegezalen verzonken in ‘bollen’ in het Ligne-gebouw: ‘De opleiding Bedrijfseconomie van Zuyd anno 2018 in Ligne, Sittard. ICT-technologieën als proces mining en blockchain zijn integraal onderdeel van de opleiding en accountancy.’ 

 

50-jarig bestaan

De viering van het vijftigjarig bestaan van de opleiding Bedrijfseconomie vindt plaats tijdens ‘Upgrade – Smart Business’, een evenement rondom het thema Ondernemerschap en Data Intelligence in het Ligne-gebouw in Sittard. De opleiding is in september 1967 opgericht en vormde samen met Commerciële Economie en de Economisch Juridische opleiding dé HEAO SIttard. Sittard werd gekozen als thuisbasis om nieuwe bedrijvigheid in de provincie te stimuleren. De mijnsluiting speelde in die periode een grote rol, DSM had een belangrijke rol bij de oorspronkelijke opzet van de opleiding. De driejarige opleiding Bedrijfseconomie groeide en bloeide. Bedrijven hadden behoefte aan opgeleiden die niet academisch zijn (te theoretisch), maar toch wat meer in de mars hebben dan de handelsschool. Deze inhaalvraag bleef tot in de 80‘er jaren een stevige motor voor de beroepsperspectieven van afgestudeerden. Per 1 september 2018 gaat de opleiding Bedrijfseconomie verder onder de naam Finance & Control.

Foto’s Zuyd Hogeschool

Geef een reactie