Hoofdmenu

Camiel Simonis, 18 jaar, is amper een paar weken thuis of staat alweer te popelen de wonderen van de wereld tot zich toe te laten

 

 

 

Dankzij Global Exploration heeft hij zijn rugzak mogen volstoppen met indrukwekkende en leerzame ervaringen. Global Exploration is een stichting die Nederlandse jongeren een nieuwe wereld biedt, in het bijzonder ontwikkelingslanden. Door te ontdekken hoe de cultuur en leefwijze van deze landen is, creëer je bewustwording, waar ze hun hele leven profijt van kunnen hebben. Kennismaking Global Exploration

 

In 2017 behaalde Camiel zijn Havodiploma op het Bernardinucollege te Heerlen. In zijn eindexamenjaar maakt hij kennis met Global Exploration. In overleg met zijn ouders en school besluit hij deel te nemen aan de reis naar Mongolië. Een reis, die meer voor hem betekent dan hij ooit van tevoren had kunnen bedenken. Een screening en wat creatieve en ludieke activiteiten zorgen voor een kennismaking met zijn medereisgenoten. Ook de basis die gelegd wordt voor een soepele samenwerking is geen overbodige luxe in een land als Mongolië. Docent Erik Schneiders is vanuit Bernardinus één van de begeleiders, die met Camiel en zijn medereisgenoten meegaat. Naast zijn werk als docent Aardrijkskunde zet hij zich grenzeloos in voor de stichting.

Mongolië

Niet met lege handen op reis gaan”, is het motto van de stichting waarmee Camiel naar Mongolië gaat. Camiel zal sponsorgeld moeten verzamelen, elke keer als hij met Global Exploration op stap gaat. Iets waar Camiel absoluut geen probleem mee heeft: in Nederland organiseert Camiel een sponsordiner en een veiling, waarmee hij de 1800 euro sponsorgeld bij elkaar verdiend. De reis naar Mongolië is bijna niet onder woorden te brengen. Alles wat Camiel ziet, ruikt, ervaart en beleeft probeert hij in foto’s vast te leggen. De projecten waar hij aan mee kan werken, de indrukwekkende stiltes op de Steppe, het aanschouwen van de Melkweg, de vele kinderen die door omstandigheden het zonder ouders moeten redden, de vervallen mijnstad waar werkeloosheid nog steeds een duidelijk begrip is en de vriendelijkheid van de bevolking zelf. Het zijn maar een paar hoogtepunten waar Camiel over spreekt. Met lede ogen ziet hij hoeveel kinderen het zoveel slechter hebben dan hijzelf. Naast de ellende, ziet Camiel gelukkig ook de vreugde die de bevolking uitstraalt. Hij is dan ook verrast over de manier waarop hij en zijn teamgenoten ontvangen worden tijdens de periode dat ze in Mongolië aanwezig zijn. Afscheid nemen is dan ook het alle moeilijkste, ervaart Camiel. Met pijn in zijn hart, zwaait hij zijn nieuwe vrienden vaarwel. Dat deze eerste reis een rijkere blik op de wereld heeft gegeven, zorgt voor een resolute beslissing bij thuiskomst: Camiel schuift zijn studie een jaar vooruit en gaat op ontdekkingsreis.

Levenservaringen

Nu ik Camiel spreek, is hij net terug van drie maanden Californië, waar hij bij vrienden van zijn ouders terecht kon voor een nieuwe(werk)ervaring. Het heeft hem nog reislustiger, maar ook zelfstandiger gemaakt. Het alleen zijn en zich kunnen redden geeft hem ontzettend veel zelfvertrouwen. Tijdens het gesprek valt me op hoe doordacht hij over besluiten nadenkt en hoe volwassen hij al oogt voor zijn jonge leeftijd. Niet alleen het gezin waarin Camiel opgroeit is doordrenkt met oog voor de culturele verschillen in landen, ook het feit dat hij al op jonge leeftijd kennismaakt met meerdere nationaliteiten, door de functie van het gezin als pleeggezin, speelt een grote rol in de besluiten die hij tegenwoordig maakt. Het idee om iets te betekenen voor anderen is hem met de paplepel ingegoten. Het is dan ook niet gek dat het contact tussen het pleeggezin en de pleegkinderen nog steeds van waarde is.

Stagelopen en ervaring opdoen in de vorm van interculturaliteit is de manier waarop Camiel zijn leven vorm wil geven. Dat Global Exploration niet alleen scholieren de kans geeft om reizen te maken, maar ook individuen, zorgt ervoor dat Camiel zich wederom heeft aangemeld. De levenservaring die hij door dit soort reizen in zijn rugzak kan stoppen, geeft hem een bepaald rijkdom. Hierdoor leert hij makkelijker met verschillen, maar ook met overeenkomsten tussen mensen omgaan. Het begrip dat hij tijdens de reizen ontwikkelt, levert hem uiteindelijk meer op dan welke studie dan ook.

Global Exploration: Papoea-Nieuw Guinea

Op 1 augustus 2018 is het zover. De verhalen, beelden en ervaringen die hij tijdens zijn reis naar Mongolië maakte, hebben een fundering gelegd voor zijn toekomstige reis naar Papoea nieuw Guinea. Ook nu besluit Camiel weer met Global Exploration te gaan, alhoewel hij me ook duidelijk maakt dat het alleen reizen zeker voor de toekomst een verantwoorde optie is. Voor nu zijn de voorbereidingen zoals Camiel ze uit zijn eerdere reis kent, al in volle gang. Samenwerking staat wederom hoog in het vaandel. Wat de reis in augustus zal brengen, blijft nog toekomstmuziek. Dat het bijzondere momenten, ervaringen en verhalen zal opleveren is een ding wat zeker is. Een land dat ongeveer 1000 stammen bergt en zo’n 800 verschillende talen en/of dialecten, is al een uitdaging op zichzelf.

Ontwikkelingsdrang

Drang om zichzelf te ontwikkelen, maar zeker om ontwikkelingswerk te doen in landen waar het zo hard nodig is en zo de schoonheid van de wereld te leren kennen. Dat is de passie waar Camiel zijn plannen op baseert. Plannen om na terugkomst uit Papoea nieuw Guinea zijn studie op te pakken, maar zeker ook elke zomer een land te bezoeken. Om andere culturen te leren kennen en steun te bieden op welke manier dan ook. Niets mooier dan steeds weer de ervaring op te doen om te ontdekken hoeveel waarde de verschillende reizen met zich gaan meebrengen. Niet alleen het feit dat we kunnen geven, vanuit een rijk Westen, maar zeker ook wat we kunnen halen uit deze landen.

Wij wensen Camiel heel veel succes met al zijn toekomstige plannen en horen graag welke levenservaring hij uit Papoea-Nieuw Guinea heeft meegenomen.

Foto’s uit de album van Camiel Simonis