Hoofdmenu

Dierenarts Sonja Hagenbeck spreekt duidelijke taal voor dier én mens

Dierenmens en dierenautoriteit ineen. Drs. Sonja Hagenbeck is een gepassioneerde en deskundige dierenarts, waarbij dieren zich zichtbaar op hun gemak voelen. De ‘Moeder-Overste’ van de Limburgse dierenwereld weet dan ook écht wat dieren willen. Ze spreekt hun taal en begrijpt hun lichaamstaal. Dierenkliniek &Dierenarts Hagenbeck, waar men ook een bijzonder oog heeft voor mens-dier relatie, is dan ook uitgegroeid tot een topadres in Zuid-Limburg.       

 

Alleen al de klank van haar stem brengt hoofd en hart op hol in de wachtkamer. ‘Butch’, een American Staffordshire Terriër, gaat quasi uit zijn dak. Dankzij Sonja Hagenbeck is Butch binnen enkele weken dan ook getransformeerd van een doodzieke hond, met evenwichtsstoornissen en een doffe vacht, met haarhiaten in zijn oude ‘ik’: een stoere, speelse hond met een glanzende vacht. Dierenarts Sonja Hagenbeck onderkende meteen het probleem. Een heftige oorontsteking ontregelde het evenwichtsorgaan. Verder kampte ‘Butch’ met een voedsel- en huidallergie. Met de juiste behandeling, medicijnen en voedsel knapte de viervoeter in spectaculair tempo op.

Dieren als natuurlijke habitat . Het is een van de vele succesverhalen. Dieren hebben dan ook quasi geen geheimen voor Sonja Hagenbeck. Ze vormen simpelweg haar natuurlijke habitat. De dierenarts groeide op in een beroemde Oostenrijkse circusfamilie met een eeuwenoude geschiedenis in dieren.  Als een van Europa’s meest succesvolle wilddieren trainingsscholen verwierf circus Hagenbeck ook klanten als MGM, Walt Disney en Siegfried & Roy. Sonja Hagenbeck kreeg de liefde en passie voor dieren met de paplepel ingegoten van haar ouders. In navolging van haar moeder wilde durfal Sonja op zevenleeftijd ook stiekem de leeuwen gaan ‘dompteren’. Spelen met jonge leeuwtjes in een dierenkooi liep echter bijna verkeerd af. Haar hevig geschrokken moeder zei: ‘jij gaat niet in het circus werken, maar voor dierenarts studeren.’ Aldus geschiedde!

Sonja Hagenbeck studeerde in Nijmegen af als dierenarts en opende in de jaren negentig naar Amerikaans voorbeeld in Heerlen een grote dierenkliniek, met een honden en katten afdeling en een paardenafdeling. In 1995 stichtte Sonja Hagenbeck in Wijnandsrade Hagenbeck Stables, waar ze zich specialiseerde in het selectief kweken en trainen van American Quarter en Paint paarden. In cutting, de aller zwaarste discipline van Western Riding groeide ze uit tot topper die Nederlandse en Duitse kampioenschappen won. Geheim achter het succes, het principe van de paardenmens: “Je moet als een paard denken. Alleen als je de taal van het dier leert begrijpen kun je samen een topprestatie leveren.” Zoon Santino, Europese topruiter en paardentrainer ineen heeft de teugels in Hagenbeck Stables inmiddels goeddeels overgenomen.

 Dieren als levenselixer . Sonja Hagenbeck focust zich nadrukkelijk op haar dierenkliniek in Wijnandsrade.  Empathie en kennis zijn er de succesfactoren. De laatste jaren heeft de dierenarts zich verder gespecialiseerd in honden en katten. Ze doet het con amore.  Voor Sonja Hagenbeck is het optimaliseren van het welzijn van de patiënt, lees het dier, dan ook zoiets als jongleren met de inner circle van haar leven. Maar er is meer: “Als dierenarts werk ik ook aan een team, dat samen moet functioneren. Een dier is iets om trots op te zijn. Maar ook iets waarvoor je moet zorgen en waar je dan iets van terugkrijgt. Een kat of een hond neem je er ook niet ff bij. Dat schept verplichtingen!”

Mens-dier relatie . De juiste match tussen dier en mens is in de optiek van dierenautoriteit Sonja Hagenbeck bepalend voor het welslagen van een mens-dier relatie. “Om een hond op te voeden tot een sociaal maatschappelijk goed aangepast dier moet je sociaal, creatief maar vooral ook consequent zijn.” Sonja Hagenbeck is hét zelf óók! Achter haar innemende glimlach schuilt een ijzeren wil. “Veel geven en veel laten. “Alleen zo kun je het optimale eruit halen”, weet de no nonsens vrouw.

Geen luchtbubbels of uurtje factuurtje  En dat doen ze in dierenkliniek Hagenbeck. Geen geblazen luchtbubbels, noch uurtje factuurtje. In een goed geoutilleerde dierenkliniek zetten een bevlogen en deskundige dierenarts en gepassioneerde assistentes (Elfi en Sheila) werkelijk alles op alles voor de patiënt en de cliënt. “We zijn gek op dieren. Honden en katten zijn onze passie én valkuil. Ze zijn in een woord geweldig!”, klinkt het unisono.

Woorden zonder overdrijving. Het loont dan ook om je huisvriend een keer per jaar standaard te laten checken. Daardoor kun je ook veel problemen en kosten voorkomen, zo leert de ervaring. En zoals ook mensen kunnen ook dieren op gevorderde leeftijd nog een mooi leven hebben. “Bij ons staan twintig jaar oude paarden in de stal er nog steeds prima bij. En zelfs bij kanker kun je dieren in 50 tot zestig procent van de gevallen nog enkele jaren een goede kwaliteit van leven geven”, weet dierenarts Sonja Hagenbeck.

Dierenkliniek & Dierenarts Hagenbeck

Kersboomkensweg 66, 6363 CC Wijnandsrade

Telefoon: 045 565 0532

Meer info: www.dierenkliniek-hagenbeck.nl

Foto’s Dierenkliniek & Dierenarts Hagenbeck