Hoofdmenu

Heerlen zet zich in voor beter scheiden verpakkingsglas

‘Glascoach’ Gianni Romme bracht vrijdag 16 maart met een promotieteam van ‘Glas in het bakkie’ een bezoekje aan Heerlen. De voormalig schaatskampioen zet zich in Nederland in voor de recycling van glasafval en tekende samen met de Heerlense wethouder Jordy Clemens en de directeur van Rd4 Wil Sijstermans een intentieverklaring met als doel om meer glas uit het restafval te halen.

Glas oneindig recyclebaar .Gelukkig leveren veel inwoners van Heerlen hun glazen potjes en flessen al gescheiden in. In 2017 was dat ongeveer 24 kilogram per inwoner. Dat is heel goed, want glas is 100% recyclebaar en kan zelfs oneindig vaak gerecycled worden. Van oud glas wordt nieuw glas gemaakt en hiermee worden veel grondstoffen en energie bespaard. Daarnaast scheelt het scheiden van glas een hoop restafval.

Restafval. Toch zit er nog steeds glasafval tussen het restafval. In 2017 was dit ongeveer 4 kilogram per inwoner. Met meer aandacht voor het scheiden van glasafval hopen de gemeente, Rd4 en glascoach Gianni Romme ook deze laatste 4 kilogram uit het restafval te kunnen halen.

Mét restjes en mét deksel. Doppen en deksels mogen tegenwoordig met de potjes mee in de glasbak.  Het omspoelen van glas is dan niet meer nodig want met de deksel er op gaan de potjes niet meer stinken. Recyclingbedrijven halen de doppen en deksels dankzij goede sorteertechnieken weer uit het glasafval. En zo wordt glas apart inleveren meteen een stuk gemakkelijker.

Foto RD4