Hoofdmenu

Ontmanteling tikkende tijdbom op 27 km van Parkstad opnieuw uitgesteld

De 152 vaten met hoog radioactief afval in Jülich, nabij Aken, worden in 2019, naar Ahaus een historische stad aan de grens met Enschede getransporteerd. Daarover hebben de regering van Nordrhein Westfalen en de Duitse Bondsregering althans een akkoord bereikt. Het is de zoveelste plotwending in een hoofdpijndossier. De in vaten opgeslagen verbruikte splijtstof van de voormalige onderzoeksreactor in Jülich vormen sinds 2014 een ‘tikkende tijdbom’ op luchtledig 27 km van Parkstad.

Nog in december leek de USA bereid om de 152 vaten met hoog radioactief atoomafval in Jülich over te nemen. Dat bleek uit een milieurapport van het Amerikaanse Department of Energy. De Amerikaans-Duitse relatie is in de afgelopen maanden echter ernstig bekoeld. Daardoor moet Duitsland het – ook voor de Euregio – mega probleem nu zelf oplossen. De radioactieve  brandstofelementen uit de in 1988 uitgeschakelde atoom proefreactor zijn al bijna dertig jaar op het terrein van de onderzoekscentrum in Jülich in 152 vaten opgeslagen. Het radioactieve afval zou al oorspronkelijk in een nieuw, zogenaamd Zwischenlager, in de gemeente Ahaus worden getransporteerd. Vanwege de hoge kosten – met nieuwbouw en transport zijn  een bedrag van ca. 600 miljoen euro gemoeid – werd de effectuering herhaaldelijk op de lange baan geschoven.

Reeds in 2014 sommeerde de Duitse toezichthouder, das Nordrhein-westfälische Wirtschaftsministerium, om het magazijn in Jülich onmiddellijk te ruimen omdat er anders gevaar op een aardbeving dreigt. Aken, op 10 km van Parkstad, is van oudsher al de stad met het grootste aardbevingsgevaar in Duitsland.

Foto:©Parkstad Actueel / Tom de Cock