VERKIEZINGEN GEMEENTERAAD 21 MAART 2018

 

 

 

Op woensdag 21 maart vinden de verkiezingen voor de gemeenteraad plaats, gecombineerd met het referendum over de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten. Van 7.30 uur tot 21.00 uur bent u dan van harte welkom om uw stem uit te brengen. Hiervoor kunt u terecht bij een van de stembureaus in onze gemeente.  U kunt zelf kiezen in welk bureau u gaat stemmen: het gemeentehuis, Bredeschool De Klimpaal, Speeltuin Hulsveld, MFC Op de Boor of de Sporthal in Bocholtz. De stembureaus zijn allemaal toegankelijk voor kiezers met lichamelijke beperkingen.

Machtigen. Wanneer u zelf niet in staat bent uw stem uit te brengen kunt u iemand machtigen. Dit doet u door op de achterkant van de stempas zijn/haar gegevens in te vullen. U geeft de stempas samen met een kopie van uw – niet langer dan 5 jaar verlopen – identiteitsbewijs (paspoort, id-kaart of rijbewijs) mee aan diegene die u machtigt. Hij of zij kan uw stem dan samen met zijn of haar eigen stem uitbrengen (maximaal 2 volmachtstemmen per persoon).

Ronselen verboden . Het is verboden om stemmen te ronselen, dat wil zeggen om mensen te vragen om een machtiging af te geven. Het initiatief om iemand te machtigen om uw stem uit te brengen, ligt dus bij u zelf. Wanneer iemand stemmen ronselt – dus wanneer iemand u vraagt om uw stempas – dan kunt u dat melden bij de gemeente.

Privacy. Bij de verkiezingen is extra aandacht voor privacy en het stemgeheim. Niemand hoeft te weten waarop u uw stem uitbrengt. U kunt zelf kiezen in welk stembureau u uw stem uitbrengt. De ruimtes zijn zodanig ingericht dan niemand kan zien waarop u stemt. Toeschouwers zijn niet welkom in het stemlokaal en in het stembureau en in de directe omgeving mag geen reclame voor partijen of kandidaten worden gemaakt. Ook mag er niemand met u mee naar het stemhokje. Enige uitzondering is als u door een lichamelijke handicap niet in staat bent om zelf een hokje rood te maken.

 

Tot slot. Heeft u vragen: stel ze gerust aan het team burgerzaken van de gemeente of – op de verkiezingsdag – aan de voorzitters van de stembureaus.

Door middel van het uitbrengen van uw stem beslist u mee over het gemeentelijk beleid voor de komende 4 jaren. Wij rekenen op u.

 

 

Geef een reactie