Hoofdmenu

Finale Euregional Technology Awards in Continium discovery center

 

200 middelbare scholieren uit de Euregio Maas-Rijn én heel Nederlands Limburg gingen op 16 maart de strijd met elkaar aan in de finale van de Euregional Technology Awards in Continium discovery center. Dit is een innovatiewedstrijd waarbij jongeren uitgedaagd worden om innovatieve ideeën te bedenken voor alledaagse uitdagingen tot maatschappelijke-/ wereldthema’s. Wethouder Jo Schlangen opende de finaledag.

Contacten over grenzen

Leerlingen die mee hebben gedaan staan aan de vooravond van hun profielkeuze op de middelbare school. Een evenement als deze laat ze op een uitdagende, praktische en inspirerende manier kennis maken met techniek. Daarnaast brengt zo’n evenement – inclusief de voorrondes – leerlingen vanuit de hele Euregio met elkaar in contact, waardoor de leerlingen zich bewust worden van de mogelijkheden die het leven en werken in een grensregio met zich meebrengen.

Technisch onderwijs. De gemeente Kerkrade onderschrijft binnen diverse beleidsvelden (economie, arbeidsmarkt en onderwijs) al het belang van de euregionalisering. Ook (technisch) onderwijs vormt hierin een belangrijke pijler. Het wordt echter steeds meer duidelijk dat er de komende jaren een dreigend tekort ontstaat in voldoende gekwalificeerd technisch personeel. Binnen het onderwijs is inmiddels een alliantie gesloten tussen het VO en MBO om te komen tot een onderwijskundige herinrichting van het technisch onderwijs in Zuid-Limburg. Echter: ook vanuit de hoek van de werkgevers wordt de roep om geschikt technisch personeel steeds luider. De Stichting Stimu-leren en Soapbox probeert in samenwerking met het Continium discovery center de scholieren op een speelse, educatieve wijze warm te maken voor de techniek. Men richt zich hierbij op HAVO en VWO leerlingen die voor de keuze van hun vervolgopleiding staan. Men wil de jeugd ook laten zien dat binnen de Euregio voldoende kansen zijn om straks in de techniek een baan te vinden.

Wethouder Schlangen (onderwijs en jeugd) staat achter een evenement als deze. “Het is belangrijk dat er bij middelbare scholieren bewustwording wordt gecreëerd over de kansen en mogelijkheden binnen de techniek én dat euregionalisering wordt gestimuleerd”, aldus de wethouder.

Foto Gemeente Kerkrade« (Vorig nieuwsbericht)
(Volgend nieuwsbericht) »