Hoofdmenu

OBS De Speurneus nam gisteren met 2415 andere scholen deel aan de Nationale Buitenlesdag

 De Nationale Buitenlesdag is een initiatief van Jantje Beton en IVN (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid).

 

Met een loep op zoek naar pissebedden en ‘Ren je rot’ met zinsontleding. De kinderen van OBS De Speurneus volgden gisteren de lessen buiten. De paar regendruppels weerhielden hen er niet van om buiten op onderzoek uit te gaan. Rekenen, spelling en natuureducatie werden door de leerkrachten op het schoolplein gegeven.

Uitspraken als: ‘Buiten is het veel leuker dan binnen, omdat het avontuurlijker is’, ‘Rennend antwoorden zoeken is leuk’ en ‘Ik wist niet dat een pissebed 14 poten had’ kwamen voorbij. De kinderen waren enorm enthousiast. Ze juichten, renden, huppelden en hinkelden letterlijk door de lessen heen.

Dat buitenles niet alleen enorm leuk is, maar ook goed voor het kinderbrein blijkt bijvoorbeeld uit onderzoek van wetenschapsjournalist Mark Mieras. Leerprestaties van kinderen verbeteren wanneer ze vaker buiten leren.

Door lessen buiten te geven, worden kinderen blootgesteld aan natuurlijk daglicht en frisse buitenlucht. Dit draagt bij aan minder vermoeidheid en een betere stemming. Buiten leren kinderen op onderzoekende en speelse wijze. De buitenlessen kunnen eenvoudiger gecombineerd worden met bewegingen en spelvorm, omdat er buiten meer bewegingsruimte is. Wanneer kinderen tijdens en tussen de lessen door (buiten)  bewegen verbetert dit hun leerprestaties en hun  concentratievermogen en zijn ze meer gemotiveerd  om te leren.

Dat de kinderen enorm gemotiveerd waren om te leren was vandaag duidelijk te zien op OBS De Speurneus:

Foto OBS De Speurneus