Hoofdmenu

Komende koempelmis staat in het teken van de voormalige mijnzetel Oranje Nassau III Heerlerheide

 

 

Zoals bekend vindt er al sinds jaar en dag iedere maand een sfeer- en devotie volle koempel-(kompel)-mis plaats. Dit als gedenk Eucharistieviering voor de verongelukte Limburgse mijnwerkers in de tijd dat in deze provincie, c.q. Zuid-Limburg, de mijnindustrie nog een bloeiend leven beschoren was. Maar ook is er aandacht voor verongelukte kompels in het buitenland en zelfs nog tot buiten Europa. Ook wordt er gebeden voor hun nabestaanden. Voorheen vonden de maandelijkse koempelmissen plaats in de voormalige St. Antoniuskerk van de Vrank (Stadsdeel Heerlerheide). Genoemde kerk is echter al geruime tijd geleden onttrokken aan de te houden erediensten. Gelukkig konden de organisatoren van deze, eigenlijk als een niet meer weg te denken eer betoon zijnde vieringen, terecht in (Schaesberg)-Landgraaf en wel in de Parochiekerk Petrus en Paulus gelegen aan het Kerkplein. Uiteraard is iedereen welkom tijdens deze vieringen.

Zo ook dus komende zondag 15 april wanneer de dan te houden koempelmis geheel in het teken zal staan van alle verongelukte mijnwerkers van de voormalige mijnzetel Oranje Nassaumijn lll Heerlerheide, welke mijn destijds haar hoofdingang had aan de Ganzeweide. Tijdens deze om 11.00 uur te beginnen viering worden alle verongelukte mijnwerkers, 103 onder- en 7 bovengronds herdacht en wordt er ook gebeden voor hun nabestaanden. Maar ook worden op 15 april de op 10 april 1983 de 10 verongelukte mijnwerkers in Kozlu-Turkije herdacht, evenals de mannen van de reddingsbrigades die overal onder onmenselijke omstandigheden het leven op het spel hebben gezet en daarbij helaas zelf zijn omgekomen.

De viering op zondag 15 april zal opgeluisterd worden door het Pools zangkoor Podlasie uit Brunssum, Zij dragen, in originele Poolse klederdracht zorg voor de sfeervolle en passende klanken. Ook zullen de degenen die overleden zijn aan de gevolgen van de beroepsziekte – stoflongen en asbest- of die daar nu nog aan lijden niet vergeten worden tijdens deze heilige Mis.« (Vorig nieuwsbericht)