Hoofdmenu

De impact van water

 

Nederland heeft 2018 uitgeroepen tot het jaar van het water. Daarom verzorgt Olaf Op den Kamp morgen, dinsdag 17 april, bij IVN Kerkrade een lezing met speciale aandacht voor vanalles wat met water te maken heeft.  Op den Kamp gaat in op diverse aspecten van het gebruik van en het leven in het water. We bekijken de waterstromen op aarde, het leven in het water en het gebruik van water door de mens. Dat water op vele manieren belangrijk is voor mensen bewijzen kuuroorden zoals Spa en Aken, waar niet alleen het drinken van water, maar ook de sociale contacten een grote rol speelden. Water werd door de Romeinen al gebruikt om in de thermen te baden. In fonteinen wordt het water gebruikt om de omgeving te verfraaien en het is ook noodzakelijk voor de productie van papier, in wasserijen en in allerlei andere processen.

Speciale aandacht is er voor bijzondere waterbewoners als vissen, watervogels, rivierkreeften, libellen, Bevers en Otters. Veel soorten en planten en dieren die van elders naar ons land zijn gebracht en overlast veroorzaken, de zogenaamde exoten, hebben een band met het water. Denk maar aan de exotische rivierkreeften die de inheemse Rivierkreeft hebben verdrongen, Watercrassula die natuurontwikkelingsterreinen overwoekerd en geen kans geeft aan bijzondere inheemse soorten als de Pilvaren, Aziatische korfmosselen die gemalen verstoppen en de vele Canadese ganzen die overal zitten.
Aanvang: 20.00 uur in het IVN home, Kaffebergsweg 2a te Kerkrade.

Meer informatie via: 045-5354560 of 06-22188175

Foto Olaf Op den Kamp(Volgend nieuwsbericht) »