Hoofdmenu

Lichte averij voor KVC Oranje

 

Een heerlijke, aanlokkelijke, sportdag is aangebroken. Het is zondag 15 april 2018. Even na achten gaat in China de Grand Prix van Shanghai van start. Max Verstappen gaat goed van start ligt op koers, zeker nadat de safety-car een bezoek aan de baan heeft gebracht, maar zal zich uiteindelijk verslikken in zijn, jeugdigen eigen, gretigheid.

Rond half elf wordt het volgende spektakelstuk in gang geschoten. De Amstel Gold Race vertrekt in Maastricht voor een lange tocht door en over de Limburgse heuvels. Twintig minuten later zijn de vrouwen aan de beurt. Hun tocht is wat korter, maar zeker niet minder fraai. Het weer leent zich trouwens uitstekend voor een lange fietstocht, c.q. een bezoek aan de koers, al of niet onder het genot van een hapje en een drankje.

Ook staan, over heel Europa verspreid, een hoop voetbaltoppers geprogrammeerd. Monumenten als Celtc-Rangers, Anderlecht-Club Brugge, Schalke’04-Borussia Dortmund, Lazio Roma-AS Roma en PSV-Ajax, krakers van jewelste, om van te smullen voor de voetballiefhebber.

In Eys, aan de voet van de Eyserbosweg, één van de belangrijke kuitenbijters uit de Amstel Gold Race, staat ook een voetbalduel op het menu, in district Zuid II, vierde klasse B van het amateurvoetbal, tussen de plaatselijke trots Zwart Wit’19 en KVC Oranje uit Kerkrade. De ploeg uit Kerkrade is favoriet. Dat team strijdt om promotie, thuisclub Zwart Wit’19 moet zich nog maar veilig zien te spelen.

Even na half drie fluit scheidsrechter Tonnie van Heugten uit Asten de wedstrijd in gang. De eerste mogelijkheden zijn voor de thuisclub. Stefan Eggen raakt de paal en een inzet van aanvoerder Philip Meertens wordt tot hoekschop verwerkt door KVC-goalie Calvin Pötgens. De passagiers in de passerende stoomtrein van de ZSLM hebben er geen oog voor. Zij bewonderen de mooie heuvelachtige omgeving.

Langzaam maar zeker komt ook KVC Oranje op stoom. De ploeg heeft meer voetballend vermogen dan Zwart Wit’19 en dat lijkt zich te gaan uitwerken. Het overwicht van oranje-wit wordt naarmate de tijd verstrijkt steeds groter. Er is echter ook een probleem. Het lange gras en de hobbelige ondergrond maken goed combinatievoetbal nagenoeg onmogelijk. Dat is in het nadeel van KVC Oranje. Pech voor KVC Oranje, en daarmee geluk voor de thuisclub, is er als Mitchel Flecken alleen richting thuisclubgoalie Rick Janssen te kunnen snellen. Flecken wordt door Jim Wellens tegen de vlakte gewerkt, maar scheidsrechter Tonnie van Heugten ziet er geen overtreding in. Een en ander maakt dat de bezoekers in het eerste bedrijf niet verder komen dan een richting missende kopbal van Ruud Vanhauten, na een hoekschop van Jordi Schmitz vanaf rechts.

Meteen na de hervatting lijkt KVC Oranje op weg naar de openingstreffer. Joey Niesters verschalkt op links een tegenstander, komt nabij de achterlijn oog in oog met doelman Rick Janssen van de thuisclub, wil afleggen op Ritch Vienerius, maar ziet een zwart-witte sta-in-de-weg de bal wegwerken.

Aan de andere kant zijn er kopballen van Ivo Simon en Rick Eykenboom die voor gevaar zorgen, maar Zwart Wit’19 moet zich toch vooral beperken tot verdedigen. Zeker in het laatste kwartier rolt de een na de andere aanval van KVC Oranje richting het doel van Rick Janssen van de thuisclub. De keeper maakt veel indruk en blijkt deze dag niet te verslaan, ondanks een aantal hachelijke situaties vlak voor zijn neus. Zijn mooiste redding is wellicht het moment dat hij een pegel van Jordi Schmitz van zo’n 20 meter onder de lat vandaan ranselt. Even later hangt een helikopter boven de aanpalende heuvels. Ook de inzittenden van het luchmobiel kijken een andere kant uit, naar de wielrenners namelijk die op dat moment de nijdige Eyserbosweg beklimmen.

Geen doelpunten dus, deze zondag in Eys. Thuisclub Zwart Wit’19 zegt goed te kunnen leven met die uitslag. Een niet direct verwacht puntje tegen favoriet KVC Oranje in binnen gesleept. Bij de bezoekers is enerzijds het besef dat het punt voor de thuisclub niet onverdiend is, maar ook een zekere teleurstelling, vanwege het verlies van twee punten, zeker als bekend wordt dat koploper Wijnandia thuis tegen WDZ niet verder is gekomen dan een 1-1 gelijkspel. Een kans om dichter bij de koploper te komen is blijven liggen.

Archieffoto®parkstadactueel/Lucho Carreno

 (Volgend nieuwsbericht) »