Hoofdmenu

Aangifte tegen de Belgische Staat, FANC en Engie.

 

 

Op zaterdag 21 april a.s. zal op vier verschillende plaatsen in België aangifte gedaan worden bij de Belgische politie, en wel omdat:

  • we vinden dat onze veiligheid en ons leven bedreigd worden door de krakkemikkige kernreactoren in Tihange en Doel, en
  • de verantwoordelijken ernstig te kort schieten in het nakomen van hun plicht, om onze veiligheid te waarborgen.

 

Daarom willen wij met veel mensen vanaf 14.00 uur op het politiebureau van Tongeren, duidelijk zichtbaar voor de bevolking, de pers en alle belanghebbenden een klacht indienen tegen de Belgische Staat. We zullen dit doen door één voor één, of in kleine groepjes, het politiebureau binnen te gaan. Een geprefabriceerde tekst voor deze aangifte, kan op aanvraag van tevoren of direct ter plekke worden verkregen.

In het recent in België afgesproken Energiepact is weliswaar afgesproken dat Tihange in 2025 dicht zou gaan maar er zijn zoveel mitsen en maren ingebouwd dat nóg langer open blijven van Tihange ook tot de mogelijkheden behoort….  En de scheurtjesreactoren Tihange-2  en Doel-3 wil men pas in 2023 sluiten. Dat is nog 5 jaar grote onzekerheid voor de bevolking!

Deze verontrustende feiten hebben ons opnieuw wakker geschud en we zetten ons nu gezamenlijk in voor de stopzetting van de kernreactoren. Dit is een nieuwe stap in het breed maatschappelijk protest tegen de schroot-kernreactoren.

Deelnemers uit Maastricht of elders uit Zuid-Limburg gaan op eigen gelegenheid naar Tongeren: per fiets, per bus of per auto. Uiteraard raden wij aan zo veel mogelijk te carpoolen.

 

Fietsliefhebbers:

  • 00 uur verzamelen bij café de Tramhalte, Cannerplein 1, Maastricht. U kunt ter plekke voor twee euro een fraaie Stop-Tihange-cap (pet) verkrijgen en bij inlevering statiegeld retour!
  • 15 uur vertrek naar Tongeren en ca. 13.45 uur aankomst op de Markt in Tongeren.
  • Voor nadere informatie:

Eduard Disch, VSTN (043-3618584 / eddisch@ziggo.nl );

Leo Maathuis (leo.maathuis@kpnplanet.nl ).

De actie loopt van 14.00 -16.00 uur.

Verzamelpunt voor de Nederlandse en Belgische deelnemers aan de actie:

Stadhuisplein Tongeren (naast de Grote Markt en de basiliek).

Denk eraan je paspoort mee te nemen.

Opgeven kan, maar is niet verplicht: stop.tihange.nl@gmail.com , onder vermelding van je naam,  aantal personen en soort vervoer (fiets, bus of auto).

Tekst Eliane Geron en Foto Wikimedia