Hoofdmenu

Geslaagde Nepaldag in gemeenschapshuis Heksenberg

Op 15 april organiseerde ‘30 handen helpen Nepal’, een project van Jeugdkring Chrisko, in samenwerking met Himayan Care Hands een Nepaldag in het gemeenschapshuis in de wijk Heksenberg. Zij wilden hiermee Nepal naar Heerlen halen, bezoekers bekend maken met hun project en geld ophalen. Het geld is bestemd voor de bouw van nieuwe schoollokalen in het dorp Thali in Nepal.

De bezoekers van de Nepaldag konden diverse workshops volgen, die hen bekend maakten met typische aspecten van de Nepalese cultuur. Sommigen waagden zich aan een workshop waarin ze leerden momo’s te maken: een Nepalees hartig hapje. Een pakketje van deeg, gevuld met een gehaktmengsel. Het werd gestoomd in een stoompan en na 17 minuten konden de zelfgemaakte momo’s geproefd worden. In Nepal een bekend gerecht, in Nederland het beste te vergelijken met ravioli. Er werd ook Nepalees gedanst, er werden muurtjes gemetseld en henna tekeningen gemaakt op de handen van de bezoekers.

Behalve in de workshops konden de bezoekers ook kennismaken met de Nepalese samenleving in een presentatie over het land. Door Albert Kampermann, van de stichting Himalayan Care Hands, ook wel ‘het mooiste, armste land’ genoemd. Het gemiddelde inkomen ligt onder 1.25 USD per dag, waardoor het land op de DAC-lijst staat, een lijst van armste landen ter wereld. Het land kent dichtbevolkte gebieden rond de twee grootste steden, maar er wonen ook veel mensen in de rest van het land, soms tot op wel 5.5 kilometer hoogte in het Himalaya gebergte. Het volk vindt zichzelf niet persé arm, omdat ze leven naar de omstandigheden zoals die zich voordoen. Maar met Westerse ogen bekeken, kun je hier wel de verklaring vinden voor de zeer gebrekkige gezondheidszorg en het matige onderwijs.

Precies dat laatste is waarop het project ‘30 handen helpen Nepal’ insteekt: het verbeteren van toekomstmogelijkheden voor kinderen in Thali door te bouwen aan beter onderwijs. Dit jaar gaan maar liefst 32 helpende handen richting Thali om samen met de lokale bevolking te bouwen aan secundair onderwijs: de middelbare school. De kinderen uit Thali kunnen nu niet verder leren na de basisschool, omdat er geen nabij gelegen middelbare school is. De ouders kunnen hun kinderen niet naar school sturen, omdat zij geen vervoer kunnen betalen. Twaalf jongeren en vier volwassenen geven in 2018 voor de derde keer hun vakantieweken prijs om zich in te zetten voor kinderen aan de andere kant van de wereld. In Nepal duurt de middelbare school drie jaar, dus moeten er drie of vier lokalen bijgebouwd worden. Door deelname aan vervolgonderwijs wordt de aansluiting naar beroepsonderwijs en de arbeidsmarkt sterk verbeterd.

De 32 helpende handen van 2018 en hun vrienden en familie hebben zich zondag ingezet om geld op te halen voor de bouw van de nieuwe school. Alleen met de te verwachten donaties van fondsen komt het benodigde bedrag niet bij elkaar. Door het aanbieden van workshops en het verkopen van allerlei kleine snuisterijtjes uit Nepal werd uiteindelijk ongeveer €900 opgehaald dat deze zomer besteed kan worden aan de aanschaf bouwmaterialen. Wie niet in de gelegenheid is geweest om de Nepaldag bij te wonen, maar dit project wel een warm hart toedraagt, kan alsnog een bijdrage doen op rekeningnummer NL78 RABO 0138 2576 98 ten name van Stichting Himalayan Care Hands  of NL95 INGB 0001 2007 22 ten name van Jeugdkring Chrisko beiden eveneens onder vermelding project Thali.

De groep vertrekt op 7 juli naar Nepal. Meer informatie is te vinden op www.jeugdkringchrisko.nl of www.himalayancarehands.nl. De blog die deze groep dagelijks zal verzorgen tijdens hun verblijf in Nepal, zal ook op ParkstadActueel gepubliceerd worden.

Foto’s 30 handen helpen Nepal« (Vorig nieuwsbericht)
(Volgend nieuwsbericht) »