België, Denemarken, 2017 / 123 minuten

Regie: Ingel Vaikla en Kaspar Astrup Schröder

Met: i.s.m. Vrienden van SCHUNCK*architectuur
11.30-12.15u: inleiding + documentaire Roosenberg
Lunchpauze in Mijn Streek. Gereduceerd tarief van € 10,00 voor een lunchplankje. Aanmelden graag rechtstreeks bij de brasserie
13.30-15.00u: documentaire Big Time

 

 

 

 

Zondag 29 april / 11.30 uur   TICKETS

 

 

 

i.s.m. Vrienden van SCHUNCK*architectuur 
– 11.30-12.15u: inleiding + documentaire Roosenberg

– 12:15-13:20u: Lunchpauze in Mijn Streek.
Gereduceerd tarief van € 10,00 voor een lunchplankje.
Aanmelden graag rechtstreeks bij de brasserie

– 13.30-15.00u: documentaire Big Time

Roosenberg (Ingel Vaikla)

De vier Mariazusters van Franciscus zijn de laatste bewoners van abdij Roosenberg in België. Het strak ontworpen gebouw uit 1975 krijgt binnenkort een andere bestemming. De jonge documentairemaker Ingel Vaikla legt het sobere leven van deze nonnen vast, voordat het op die plek voorgoed verdwijnt. Ze toont hoe hun bestaan in al die jaren vervlochten is geraakt met de abdij. Van dit bijzondere gebouw zien we alleen de binnenkant, in grijzige, mooi uitgelichte beelden die elkaar opvolgen in het kalme tempo van het contemplatieve kloosterleven. In een brief aan de abdijbewoners vertelt de documentairemaker wat het bezoek aan Roosenberg bij haar heeft losgemaakt. Stilte speelt een belangrijke rol in deze film, waarin zelfs het commentaar geluidloos is. Vorm en inhoud vallen perfect samen in deze meditatieve vertelling over de relatie tussen mens en architectuur, die tegelijk een ode is aan de rust en orde van het bestaan in een abdij.

Big Time (Kaspar Astrup Schröder)

Portret van de jonge Deense toparchitect Bjarke Ingels, vanaf het moment dat hij zich met zijn bureau BIG vestigt in New York. Zijn ontwerp voor een nieuw World Trade Center maakt kans te worden uitgevoerd. De film volgt Ingels in een bewogen periode, waarin hij worstelt met professionele en persoonlijke problemen. Het kantoor in Denemarken loopt zonder zijn aanwezigheid minder goed en bij een routineonderzoek na een hersenschudding wordt in zijn hersenen een klein gezwel ontdekt. De ruggengraat van de documentaire wordt gevormd door mini-masterclasses waarin Ingels met veel passie vertelt en met een zwarte stift illustreert hoe hij tot zijn ontwerpen is gekomen – een combinatie van architectonische en optimistisch filosofische overwegingen. Daarnaast observeert de camera de architect in zijn bizar drukke leven: hij pendelt tussen bezoeken aan bouwsites, werkbesprekingen, lastige vergaderingen met zijn ontevreden Deense personeel en consulten in het ziekenhuis. Het wordt duidelijk dat aan zijn grote succes een stevig prijskaartje hangt.

 

Filmhuis De Spiegel

Schunck 5.0 Bongerd 18

045 577 22 79

reserveringen

info@filmhuisdespiegel.nl 

www.filmhuisdespiegel.nl

 

 

 

 

Geef een reactie