Programma

Oude Passart

Zondag 20 mei

12.00  Spellenmiddag

15.00  Reünie; koffie en gebak

17.00  Barbecue ( opgeven in ’t Volkshuis a 7,50 euro pp)

18.00  Feestavond

Alle aktiviteiten in ‘t Volkshuis

Optredens van : Wiesnhammer – Demi Sec –          Dj Danny Pouwels – Sjoerd Mertens – Frank Houps

       

Passart (gemeente Heerlen)

De wijk Passart ligt in het tegenwoordige “Heerlen-Noord“. De wijk werd, voor 1950, begrensd aan de noordkant door de terreinen van de Staatsmijn Emma, aan de oostkant door de terreinen van de Carisborg (bruinkoolbriketfabriek), aan de zuidzijde door de landerijen van het vroegere kasteel Ter Weijer en aan de westzijde door de Akerstraat. De Akerstraat is een gedeelte van de, reeds zeer oude, verbinding tussen Heerlen en Sittard . Op de genoemde landerijen (zuidzijde) ontstonden na 1950 de wijken Passart-Zuid (380 woningen) en De Wieër (Heerlerheide)

Overheid en maatschappelijk leven:

De wijk Passart behoort vanaf 1918 tot heden tot de Gemeente Heerlen. Het centrum van Heerlen, met het gemeentehuis, lag voor de Passart-bewoners op grote afstand.

Een voorbeeld van andere verhoudingen is bijvoorbeeld:

De gemeentepolitie zag je in de Passart zelden of nooit. Mede ook omdat kleinigheden (uit de hand gelopen kwajongensstreken) veelal afgehandeld werden met inschakeling van mijnpolitiemedewerkers die zelf op de Passartweg woonden.

De Akerstraat vormde indertijd de grens tussen de gemeenten Heerlen en Hoenbroek en was dé winkelstraat voor de inwoners van de Passart, met name voor datgene wat niet tot de dagelijkse levensbehoeften hoorde!

De Lagere school lag aan de “andere kant“ van de Akerstraat en daarmee in gemeente Hoensbroek.

De bewoners van de Passart waren, in meerderheid, katholiek en kerkten in de St.Jozefkerk van de parochie Hoensbroek-Passart. Deze lag ook aan de “andere kant“ van de Akerstraat.

Het bloeiende verenigingsleven, sprekend over de vijftiger jaren, vond zijn oorsprong in de genoemde parochie en de leden waren afkomstig uit zowel de Passart als uit het aangrenzende deel van Hoensbroek.

Sponsoren Gemeente Heerlen / Huurdersbelangenvereniging  Coriovallum

Voor meer informatie

Leon Geilen

06-41223278

leon.ge@home.nl

Tekst100 jaar Oude Passart en  Foto Passart/Hoensbroek

Geef een reactie