Hoofdmenu

onderkomen in filmhuis Heerlen

Op 14 mei 2018 vertonen:

Heerlen Mondiaal, Stichting 4 en 5 mei Heerlen, Filmhuis De Spiegel Stichting Vlot / Vlotteam, Amnesty International groep Parkstad,

samen de documentaire: ONDERKOMEN

in Filmhuis De Spiegel Bongerd 18, 6411 JM Heerlen

Deze documentaire van eigen bodem laat het werk van de Heerlense Stichting Vlot, nu Vlotteam, zien en opent de ogen voor mensenrechten. Het verhaal in deze documentaire van Jacqueline van Vugt gaat over 3 jongens Ghullam, Keiber en Noori, die toen zij minderjarig waren, zonder ouders, van Afghanistan naar Nederland vluchtten.

Inmiddels zijn ze al jaren in afwachting van een verblijfsstatus en wonen ze in een vervallen sloopflat vlak bij Maastricht. Drie gepensioneerde Maastrichtenaren, allemaal als vrijwilliger werkzaam bij Stichting Vlot, trekken zich het lot van de jongens aan, helpen ze met aanvragen bij de IND en geven hulp in de vorm van advies, afleiding en dagelijkse boodschappen.

Als alleenstaande minderjarige vreemdelingen kregen Ghullam, Keiber en Noori een speciale (amv-) status maar deze is inmiddels verlopen. Voor de jongens is er weinig zicht op een ver-blijfsvergunning in Nederland en ze mogen niet werken of studeren. Dus vullen ze hun tijd met wachten, sporten en rappen.

Het betreft een hartverwarmende documentaire waarin de verledens van de drie jongens worden verbeeld middels mooie animaties. Gemaakt door studenten van de HAN.

De Nederlandse hoofdpersonen zijn Dhr. Huub Keybets werkzaam bij vluchtelingenwerk Maastricht en bij Vlot / Vlotteam en dhr. Pol Verhelle en zijn vrouw Monique.

Onderkomen is geselecteerd voor de competitie Dutch Movies Matter en maakt deel uit van themaprogramma’s Movies That Matter On Tour en Amnesty Selection.

Het programma ziet er als volgt uit:

19.30 – 20.00 Inloop bij Filmhuis de Spiegel, 20.00 – 20.15 Welkom en inleiding door Dick Gebuys die de verdere avond ook modereert. 20.15 – 21.15 Start documentaire Onderkomen 21.15 – 21.30 Gelegenheid tot het stellen van vragen aan: dhr. Rob Gulpen, mevr. Wendy Vencken en mevr. Irini Biba

Allen werkzaam bij stichting Vlot / Vlotteam