Hoofdmenu

BIJZONDERE JUBILEUMEDITIES IN KASTEEL HEX

 

 

De Hex Garden and Plantshows 2018 op het landgoed en de binnencoer van kasteel Hex worden ‘extraordinary’, De hotspot voor tuin-, natuur en cultuurliefhebbers viert dit jaar namelijk haar zilveren jubileum. De Rozendagen in het weekend van vrijdag 8 t/m zondag 10 juni vormen de opening van het jubileumjaar.   

Kasteel Hex ligt in het dorpje Heks nabij de Romeinse baan tussen Maastricht en Tongeren. Kasteel Hex werd door de prins-bisschop van Luik, Franz-Karl von Velbrück, gebouwd in de jaren tussen 1770 en het jaar van zijn dood in 1784. De Luikse prins-bisschop Karel van Velbrück koos het riante landschap met zacht glooiende heuvels, groene weiden, vruchtbare akkers, boomgaarden en plukjes bos uit om een aards paradijs te creëren. Een ‘Arcadia’ naar de smaak en filosofie van de 18de eeuw. De heuvel die zich boven het dorp uitstrekt, werd gelijkgemaakt tot een groot terras, waarop een jachtpaviljoen werd gebouwd, waarbij formele of stijltuinen werden aangelegd. De overige heuvels vormden een geschikt terrein om een landschapspark te creëren.

Na de dood van von Velbrück werd het landgoed door vererving eigendom van de familie de Marchant d’Ansembourg. Toen de laatste d’Ansembourg kinderloos stierf, werd het landgoed geërfd door de familie d’Ursel. De huidige bewoners zijn de tweede en derde generatie d’Ursel op Hex. Graaf Ghislain en Gravin Stéphanie d’Ursel beheren het landgoed nog steeds in de geest van de bouwheer van weleer. Daardoor heeft kasteel Hex haar sfeer en unieke karakter behouden. Tijdens de open tuindagen krijg je een unieke gelegenheid om het ervaren. Dan opent Hex haar poorten voor fervente tuinliefhebbers uit binnen en buitenland. Gespecialiseerde en gerenommeerde internationale plantenkwekers en tuinspecialisten bieden in de riante tuinen hun kennis aan en daarbij een keur aan vaste planten, één- en tweejarigen, heesters, bomen, rozen, alsook artisanale producten, gereedschap en tuinmaterialen aan. Ook gastronomisch kun je op deze dagen je hart ophalen in Hex.

De open tuindagen, meer specifiek de rozen- en moestuindagen (dit jaar 8 en 9 september) op kasteel Hex staan bij tuinliefhebbers dan ook sinds jaar en dag met stip in de agenda.  Het is dan ook altijd weer genieten puur in de fantastische ambiance van kasteel Heks, met haar eeuwenoude rozentuinen en imponerende Engelse landschapstuin, ingebed in het glooiende weidse landschap van zuidelijk Haspengouw.

Echte tuinliefhebbers die kwaliteit waarderen, en topkwekers, die zoveel mogelijk van hun kennis willen overdragen, vloeien twee keer per jaar tijdens de Hex Garden and Plantenshows samen rond het schitterende kasteel Hex.. In het tweede weekend van juni (rozendagen) en het tweede weekend van september (moestuindagen) worden de worden de kasteeltuinen en het landschapspark door de grafelijke familie d’Ursel namelijk geopend voor bezoekers. Tijdens de 25ste editie wordt daar extra cachet aangegeven. Temeer daar 2018 ook Europees jaar van cultureel erfgoed is.

Tuinen Hex
B-3870 Heers-Heks
GPS: Meerstraat, 3870 Heers/Heks

Openingstijden tijdens de Rozendagen: 10.00-18.00 (kassa sluit om 17 uur)

Toegangsprijs: € 10 pp.

Jaarkaart: 16 € pp.

Leden van tuin- of natuurverenigingen betalen (op vertoon van lidkaart): € 8 pp.

Kinderen tot 16 jaar hebben gratis toegang.

Het terrein is minder toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen.

Honden zijn niet toegelaten.

De parking is gratis.

Voor meer informatie zie: www.hex.be en gardens@hex.be, www.hex.be of T +32 12.747341.

Foto®parkstadactueel/Lucho Carreno« (Vorig nieuwsbericht)