Gemeente Simpelveld uw persoonlijke gegeven bij ons in veilige handen

De gemeente helpt inwoners die zorg, hulp of ondersteuning nodig hebben. Daarvoor maken we gebruik van persoonlijke gegevens. Dat geldt ook voor de instellingen en instanties met wie de gemeente samenwerkt. Wij gaan zorgvuldig om met persoonlijke gegevens. Hoe we dat doen en wat uw rechten hierbij zijn, leest u hier.

 

We vinden het belangrijk dat u op ons kunt vertrouwen.  Alle medewerkers van onze gemeente moeten zich daarom houden aan de regels uit ons privacybeleid. Die regels schrijven voor hoe we met uw persoonlijke gegevens omgaan. De regels gelden ook voor de partijen met wie de gemeente samenwerkt.

Zo doen wij dat . Persoonlijke gegevens zijn nodig om hulp te kunnen bieden. We willen u daar zoveel mogelijk bij betrekken en u daar zo goed mogelijk over informeren. We vragen nooit meer dan nodig en dus alleen de gegevens die strikt noodzakelijk zijn. Wij gebruiken ze nooit voor een ander doel dan met u is besproken of wettelijk is toegestaan.

Alleen met toestemming of op basis van wettelijke verplichtingen . U kunt ervan op aan dat wij persoonlijke informatie alleen vastleggen, opvragen of inzien als u daar toestemming voor heeft gegeven of op basis van wettelijke verplichtingen. Bijvoorbeeld als u uw verhuizing doorgeeft, zijn wij verplicht om dit automatisch door te geven aan overheidsinstanties en door de minister aangewezen instanties zoals uw zorgverzekeraar. Dat geldt ook voor het delen van informatie met andere instellingen of hulpverleners. Met betrekking tot uw persoonlijke gegevens in het geval van zorg, jeugd en werk, worden ze alleen met uw toestemming gebruikt. De enige wettelijke uitzondering geldt bij (vermoedelijke) kindermishandeling en huiselijk geweld of als het gaat om jeugdbescherming en jeugdreclassering.

Uw gegevens vastleggen . Om u te helpen, hebben we vaak persoonlijke gegevens van u nodig. De medewerker van onze gemeente vertelt altijd waarom we deze gegevens nodig hebben, welke gegevens worden vastgelegd en waar we ze voor gebruiken.

Bestaande gegevens opvragen . U kunt onze medewerkers vragen welke gegevens al zijn vastgelegd. Zo kunt u bijvoorbeeld vragen wat er over u in de Basisregistratie Persoonsgegevens (BRP) staat of welke gegevens in de Wmo zijn vastgelegd. Ketenpartners zien de gegevens die zij namens de gemeente beheren.

Inzien, controleren en corrigeren . Als u uw persoonlijke gegevens inziet en onjuistheden constateert, dan kunt u ons vragen om deze te corrigeren. Onbelangrijke gegevens kunt u laten verwijderen. Dit kan echter niet altijd. Bijvoorbeeld als er een juridische procedure loopt waarbij die gegevens van belang zijn. Als het niet kan, kunt u wel een eigen verklaring in het dossier laten opnemen.

Bent u het niet met ons eens?  Wilt u uw persoonlijke gegevens aanvullen of verbeteren, maar wijzen wij uw verzoek geheel of gedeeltelijk af? Dan leggen wij u altijd uit waarom. Bent u het niet met ons eens, dan kunt u een bezwaarschrift schrijven aan ons college van burgemeester en wethouders. Komt u er daarna niet met ons uit? Dan kunt u in bepaalde gevallen de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vragen om te bemiddelen. Op de website www.mijnprivacy.nl

vindt u daarover meer informatie.

 

Uw gegevens geschonden?
Onze Functionaris Gegevensbescherming ziet toe op een juiste verwerking van persoonsgegevens. Wanneer u vermoedt dat uw privacy is geschonden, dan zal hij de zaak onderzoeken. De Functionaris Gegevensbescherming adviseert en helpt om alles goed af te handelen. We betrekken hem zo snel mogelijk bij alle relevante vraagstukken. U bereikt de Functionaris Gegevensbescherming via info@simpelveld.nl of (045) 544 83 83.

 

Vragen?
Heeft u vragen? Stel ze dan aan de medewerker die uw zaak of verzoek behandelt. U kunt ook terecht bij de Privacy Functionaris.

 

Meer informatie
Op de website www.mijnprivacy.nl leest u meer over de bescherming van uw privacy gegevens. Op de website www.simpelveld.nl vindt u een overzicht van vragen en antwoorden.

Tekst en foto Gemeente Simpelveld

Geef een reactie