Atoomafval Jülich blijft tikkende tijdbom voor Parkstad

 

De vrees in de Euregio voor een atoomcalamiteit bij de verouderde Belgische kerncentrales in Tihange bij Luik is groot. Minder bekend, maar niet minder bedreigend, is de in vaten opgeslagen verbruikte splijtstof van de voormalige onderzoeksreactor in Jülich, op hemelsbreed 27 km van Parkstad. De ‘tikkende tijdbom’ had reeds in 2014 onschadelijk moeten worden gemaakt. Maar de vraag wie moet opdraaien voor de hoge kosten leidt al jaren tot uitstel.

Het Nordrhein-Westfälische Wirtschaftsministerium, de atoomtoezichthouder in de Duitse deelstaat NRW, verordonneerd om het opslagmagazijn in Jülicher per onmiddellijk te ontruimen. Het magazijn is niet stabiel bij aardbevingsschokken, zo werd geconstateerd. De kans op calamiteiten is daardoor groot.  Want Aken en omgeving behoren tot de top in Duitsland als het gaat om aardbevingsgevaar.

De 152 zouden volgens plan naar het Duitse Ahaus een mooie middeleeuwse stad vlak bij Enschede en de Nederlandse grens worden getransporteerd. De kosten zorgden altijd weer voor afstel. Vorig jaar bood de Amerikaanse overheid onverwacht aan om het probleem op te lossen.      Opnieuw leidde de kostendiscussie tot afstel. Optie drie kwam op tafel. Het bouwen van een nieuw aardbeving zeker magazijn in opvang in Jülich. Dat bleek echter tien jaar tijd te vergen. En tijd heeft men in Jülich eigenlijk niet. Daarom wordt er koortsachtig naar een oplossing gezocht. Transport naar Ahaus zou in 2019 kunnen starten, transport van Duitsland naar Amerika in 2020. Als verschillende Duitse ministeries daarvoor tijdig toestemming geven althans. Atoomtransport vereist vanwege het hoge gevaar op een terroristische aanslag een hele rits omvangrijke veiligheidsmaatregelen. En die maatregelen kosten drie keer zoveel als het transport zelf.

Foto: Andreas Endermann

Geef een reactie