Hoofdmenu

Genieten met een grote ‘G’ in Hoensbroek

Zes G-teams uit België, 5 G-teams uit Duitsland en 17 G-teams uit Nederland waren zaterdag naar het sportpark De Dem gekomen het jaarlijkse Genieten-toernooi. Voor de mensen die niet weten wat G-voetbal is; dat is voetbal voor spelers met een beperking.

EHC/Heuts de reguliere bespeler van sportpark De Dem startte in 2007 met G-voetbal. Het bleek een echte aanwinst en is inmiddels niet meer weg te denken bij EHC. Inmiddels spelen er zo’n 40 mindervalide spelers in 3 verschillende klassen. Elk team wordt begeleid door verschillende leiders. Naast het voetballen proberen deze de spelers bij zoveel als mogelijke activiteiten van de vereniging te betrekken. Het  is altijd weer een succes. Bij zo’n activiteit wordt wel eens geroepen: “Het is pas een feest, als de G is geweest”. En dat is ook zo, elke activiteit ziet men als een feestje. Veel van de spelers hebben niet veel vrienden en hebben moeite met het leggen van sociale contacten. Bij EHC/Heuts motiveren we het leggen van contacten en zien daar ook de successen van. Verschillende kleine vriendenclubjes ontstaan die ook buiten het voetballen met elkaar afspreken.

Het Genieten-toernooi werd dit jaar voor de 8ste keer georganiseerd. Meer dan 400 spelers met een beperking namen deel. De teams werden ingedeeld in verschillende niveaus, vergelijkbaar met de klasse-indeling van de KNVB voor G-voetbal.

Tijdens het Genieten-toernooi genoten de deelnemers niet alleen van het voetballen. Iedereen werd dan ook verwend. Bij aankomst was er voor iedereen een lekker stukje Limburgse vlaai, ’s middags een lunchpakket aangeboden en in de middag ook nog een portie friet met een snack. Het is mogelijk dankzij sponsoren en subsidies van onder andere het Fonds Gehandicaptensport, het Fonds Verstandelijk Gehandicapten en de Dirk Kuyt Foundation en Offermans Fysiotherapie. Maar ook dankzij grote groep fantastische vrijwilligers bestaande uit de leiding, ouders en begeleiders, en mensen die het Gvoetbal een warm hart toedragen. Zonder deze groep mensen was zo’n topdag niet te realiseren. Zo moesten er meer dan 900 broodjes gesmeerd worden, 450 appels verpakt worden, en 450 pakjes drinken ingepakt worden voor de lunchpakketjes. Maar zoals een vrijwlliger treffen stelde: “als je de blijde gezichten op de gezichten ziet van de spelers dan is dat vele vermoeiende werk snel vergeten.”

Met dank aan de fotograaf  Theo van Mourik.