Hoofdmenu

“Schoenmaker blijf bij je leest” een toepasselijk spreekwoord voor Raimondo Fattaccio

 

          Deze van afkomst Italiaanse schoenmaker oefent zijn vak met hart en ziel uit

 

Wanneer in Heerlen e.o. de naam Raimondo Fattaccio wordt gebezigd dan zullen maar weinig mensen weten wie de persoon is achter deze 100 % Italiaans klinkende naam. Niet zo verwonderlijk eigenlijk want de naam Raimondo Fattaccio is inderdaad van Italiaanse afkomst, hoewel zijn wieg in Brunssum stond en in deze plaats ook opgegroeid is. Maar dat neemt niet weg dat de stad Heerlen beroepsmatig een groot deel van zijn leven als schoenmaker, nu al meer dan dertig jaar, bepaalde en sinds kort weer.

Niet alleen de naam spreekt de mensen aan, maar vooral zijn schoenmakers  vakkundigheid, welke hij al die jaren met hart en ziel en passie uitoefende in het centrum van Heerlen. Dat mag zeker ook eens omschreven worden, niet alleen als een oprecht dankjewel van al zijn klanten, maar ook een hart onder de riem voor alles wat hij op zijn pad is tegengekomen. Daarvoor gaan we even terug in zijn beroepsgeschiedenis naar 1989 toen hij met zijn eigen zaak startte in het grote Heerlense winkelcentrum het Loon. Hier kon hij zijn schoenmakerspassie “botvieren” door vakkundig voor verschillende generaties, zowel dames als heren, schoenen te repareren. Buiten schoenreparatie was zijn zaak ook het adres voor het laten bijmaken van sleutels, evenals aanverwante schoenartikelen.

Helaas sloeg na 22 jaar, op 29 november 2011, in het Loon het noodlot toe, toen een deel van het winkelcentrum verzakte, als gevolg van een pijler van de parkeergarage die wegzakte in een holte, ontstaan door instorten van de mijngangen. De instorting kreeg lokaal, regionaal en nationaal grote bekendheid. De media, c.q. TV, radio een schrijvende pers, vonden allemaal de weg naar Heerlen om verslag te doen en voormalig burgemeester van Heerlen (thans Breda) Paul Depla was, samen met politie en brandweerfunctionarissen, dagelijks stand-by om de media actueel te informeren. Raimondo moest echter het pand op last van brandweer en politie, helaas met pijn in zijn hart, verlaten. De schadepost voor hem van 250.000 euro werd niet vergoed in Nederland.  Een forse tegenslag. Maar ondanks eigenlijk te omschrijven als zwarte dag, uit hij nog steeds zijn dankbaarheid voor de steun en hulp van gemeente Heerlen, van zijn klanten en ook van de aandacht van een landelijke actie. Buiten alle ellende was Raimondo zo blij als een kind, toen destijds sloopbedrijf Beelen hem aangenaam verraste door de als verloren beschouwde inventaris toch zeker hadden gesteld en hem konden overhandigen.

Zoals al aangegeven kent bijna iedereen de schoenmaker en zijn geschiedenis wel. Hij ging echter niet bij de pakken neerzitten en betrok een nieuw pand op de kop van de Sarolea straat/hoek Geleenstraat. Hij “verleende” zijn nieuwe zaak de toepasselijke naam: “Sta Sterk”. Het bleek dat Sta Sterk voor hem een gouden greep was. De zaak liep goed en zijn klanten wisten hem weer te vinden. Hij heeft deze kans zo mooi gevonden en hij heeft er altijd met ontzettend veel liefde, plezier en passie gewerkt. Maar de medaille had helaas ook een andere zijde.

Raimondo: “door de torenhoge bedrijfskosten en privé omstandigheden was het voor mij alleen niet meer mogelijk om door te gaan. Dus tijd om een keuze te maken: Doorgaan en eraan kapot gaan, of ermee stoppen en mijn schouders onder iets nieuws zetten. De keuze was voor mij niet moeilijk. Ik heb twee jongens van wie ik zielsveel houd, en ik wil ook mijn kleinkinderen wél ooit zien. Echter mijn zaak was ook een kind van mij…dus verdriet was er zeker. In 2017 moest ik helaas afstand doen van mijn 2 liefdes: Het vak als schoenmaker én van Heerlen. Heerlen heeft mijn hart gestolen en vooral mijn klanten gaven mij dat gevoel. Zij waren alles voor mij. Ik kende mijn klanten en zij mij. Zo geweldig, ik leverde altijd vakwerk, echter soms ook niet. Kon gebeuren, maar dit werd echter altijd opgelost en…. die glimlach? Ach die is goud waard”.

Na ruim een jaar is vakman, alias schoenmaker en doorzetter, Raimondo Fattaccio weer terug in het centrum van Heerlen. Hij gaat niet bij de pakken neerzitten (zit niet in zijn genen) en begint opnieuw. Raimondo over zijn nieuwe uitdaging: “nu ben ik weer blij met mijn zaak en hoop dan ook dat mijn klanten deze Italiaanse schoenmaker weer weten te vinden. Het was mijn zaak, mijn verantwoordelijkheid, mijn ding en al mijn klanten. Oók mijn ding”.

“ Sta Sterk” maakt dus nu plaats voor Het Echte Vakhuis Heerlen, gevestigd op de Plaarstraat 3a. Het steegje gelegen achter de horecazaak Kromme Toeter en naast de kleermaker die hier al 18 jaar ook zijn vak kundig uitvoert. Een nieuw Vakstraatje is dus geboren

 

Foto’s®ParkstadActueel/Lucho Carreno

 

 « (Vorig nieuwsbericht)