Hoofdmenu

Al 50 jaar is Hengelsportvereniging Heksenberg (HSV) een begrip Jubilerende gouden vereniging zorgt voor plezierig visgenot

 

Dat de wijk Heksenberg niet alleen te boek staat als een boeiende wijk maar ook door veel natuurschoon “ingeklemd, c.q. omringd wordt is een vaststaand gegeven. Te denken valt hier o.m. aan de parallel lopende Brunssummerheide en de groenvoorziening langs de voormalige mijnspoor van de Oranje Nassaumijn lV naar de Oranje Nassaumijn lll vanaf de Koolkoelenweg tot aan de Schelsberg. Juist in dit gebied bevinden zich een tweetal prachtige natuurgebieden en wel enerzijds het overbekende, maar particulier besloten gebied, aangeduid als Blankenvoort. In heel vroegere jaren was Blankenvoort o.m. in de wintermaanden ook een geliefd en gewild schaatsdomein.

Aan de andere zijde, gescheiden door een voet/fietspad vanaf de Bruinkoolweg naar de Huijn van Rodenbroeckstraat, ligt dan de prachtige visvijver van de nu jubilerende gouden Hengel Sportvereniging Heksenberg (HSV) over welke sympathieke vereniging deze redactionele aandacht gaat. De doelstelling van HSV is dat de buurtbewoners op de Heksenberg en omstreken in alle rust hun hengel kunnen laten uitgooien om vervolgens een vis te vangen. In de vijver “zwemmen” o.m. karpers en steuren. De Heksenbergse visvijver is een geweldig natuurgebied om daadwerkelijk van te genieten. Het is met stip dan ook een van de mooiste visvijvers in de regio Heerlen en is ook goed bereikbaar. Er heerst dan ook een serene stilte, een “goed medicijn’ om trots op te zijn.

Wat mensen meer als waarschijnlijk ook niet weten is het gegeven dat in dit natuurgebied regelmatig reeën en zelfs vossen worden gesignaleerd. Bepaalde plaatsen zijn ook afgekalfd ten behoeve van kikkers. Ook wordt het water, om de vijver op peil te houden, 16 meter omhoog gepompt vanuit een riviertje nabij de Schelsberg. Al bij al de ideale omstandigheden om van maart t/m november wedstrijden te houden, wat dan ook plaats vindt.

De geschiedenis leert dat HSV op 15 juni 1968 is opgericht en op 27 november 1968 de Koninklijke Goedkeuring verkreeg. De vereniging is aangesloten bij de hengelsportfederatie Limburg en Sportvisserij Nederland. Hun verenigingsgebouw/kantine, onder de benaming de Bunker, ligt bijna op de oever nabij de vijver. Overigens wordt de kantine in zijn geheel gedreven door vrijwilligers. De gouden vereniging telt rond 250 leden, onderverdeeld in jeugd en senioren in alle leeftijden (het oudste lid is 85 jaar). Het bestuur wordt gevormd door: voorzitter Herman van Schaaik, secretaris Guus van der Nat, penningmeester Peter Janssen en de bestuursleden Funs Rieke, Tjeerd Greveling en Sjaak en René Coenen. Genoemd bestuur, bijgestaan door hun vrijwilligers, zijn voor deze vereniging heel belangrijk, dus onmisbaar. Ook oriënteren zij zich op een breder niveau, zoals o.a. ook de gelegenheid geven als verzamelplaats voor de Heksenbergse avondvierdaagse en het Oranjevissen met Koningsdag.

Zaterdag 16 juni zal het gouden jubileum gevierd worden met van 19.00 tot 20.30 uur een receptie in Gemeenschapshuis Heksenberg. Uiteraard is er ook de huldiging van een aantal jubilarissen. De heren Martin Honnef, Jo Boosten en Leo Elbers zijn 50 jaar lid, terwijl de heren Leon Heijnens en Pierre Jansen 40 jaar lid zijn. Na receptie en huldiging is er dan een feestavond met medewerking van DJ BIG TIME.

Foto’s ParkstadActueel: Callie Steijaert