Hoofdmenu

Hoe gaat u van A naar B?

Binnen het thema van duurzaamheid wil de gemeente u in een aantal artikelen iets vertellen over zogenaamde duurzame mobiliteit.

De gemeente Kerkrade vindt duurzaamheid heel belangrijk. Daarom worden er vele projecten uitgevoerd onder de naam: ‘Duurzaam Kerkrade’. Hier is de gemeente al enkele jaren mee bezig. Neem voorbeelden als het zonnepanelenproject Parkstad, duurzaamheidswagen d’r Greeny, duurzaamheidslessen op scholen en filmavonden voor bewoners in Columbus Earth Center. In totaal werkt de gemeente met allerlei partners aan zo’n 30 projecten. Samen met de andere Parkstad Limburggemeenten heeft Kerkrade zich tot doel gesteld om in 2040 energieneutraal te zijn.

Het doel van alle projecten is dat inwoners en bedrijven bij hun doen en laten rekening houden met duurzaamheid. Heeft u tips of vragen? Mail dan naar duurzaam@kerkrade.nl of bel met 14 045.

Binnen het thema van duurzaamheid wil de gemeente u in een aantal artikelen iets vertellen over zogenaamde duurzame mobiliteit. Vorige keren gingen we al in op de definitie van duurzame mobiliteit, vertelden we iets over klimaatverandering en kwam aan de orde waarom fietsen goed is voor het klimaat en voor de gezondheid. Dit artikel is de laatste in de reeks.

In deze editie willen we benadrukken dat u de auto op een milieu bewustere manier kunt gebruiken.

Autorijden slecht voor het milieu

Autorijden veroorzaakt CO2 uitstoot in de lucht door verbranding van benzine en diesel, dat bijdraagt aan de klimaatverandering. Daarnaast zorgt de auto voor schade aan onze gezondheid en de natuur door uitstoot van luchtvervuilende stoffen. De elektrische auto vormt hierop een uitzondering.

Geld en milieu sparen met de rechter voet

Met enkele kleine aanpassingen in de rijstijl kunt u zelf zuinig rijden. Dit spaart brandstof (tot 10%) en dus het milieu! Dit wordt ook wel ‘Het Nieuwe Rijden’ of ‘Economisch Rijden’ genoemd.

De tips (TNO, 2009):

  • Schakelen: Schakel afhankelijk van de belading zo snel als mogelijk naar een hogere versnelling. Bij een benzinemotor kan dit al bij 2000-2500 toeren. Bij dieselmotoren zelfs bij nog lagere toerentallen.
  • 80 in de 5! Bij het rijden in de hoogste versnelling is de auto zuiniger.
  • Kijk vooruit: Laat tijdig het gas los en laat de auto in de versnelling uitrollen als dat kan.
  • Motor af: Zet bij korte stops, zoals een spooroverweg, de motor af.
  • Accessoires: Maak, indien mogelijk, gebruik van de cruise-control en boordcomputer.
  • Energieverbruikers: Verbruikers als de airconditioning en de achterruitverwarming zorgen voor een hoger brandstofgebruik.
  • Bandenspanning: Controleer maandelijks de banden aan de hand van de voorgeschreven bandenspanning. Een te lage spanning veroorzaakt meer weerstand en dus een hoger brandstofverbruik.
  • Auto kopen: Let bij aanschaf van een andere auto op het energielabel van de auto (A t/m G). Auto’s met energielabel A zijn het zuinigst.

Aanvraag voor plaatsen laadpaal

Indien inwoners of bedrijven geen eigen terrein hebben voor het laden van de elektrische auto kan men momenteel een aanvraag indienen voor het plaatsen van een laadpaal in de buurt. Alle laadpalen worden voorzien van 100% windenergie uit windparken in Nederland. Gebruikers kunnen na plaatsing met een pasje hun elektrische auto opladen tegen een gunstig tarief.

Een openbaar oplaadpunt kan aangevraagd worden via: https://www.nuon.nl/producten/elektrisch-rijden/formulieren/aanvraag-publieke-laadpaal-brabant-en-limburg/

Rebus. Vanwege de artikelen over duurzame mobiliteit geven we per keer drie cheques weg voor een spaarlampenpakket. Hiervoor moet een rebus worden opgelost. Meedoen met deze laatste ronde kan tot en met 24 juni. Ga hiervoor naar de Facebookpagina van de gemeente.

Foto Gemeente Kerkrade