Hoofdmenu

SCHUNCK* en Filmhuis de Spiegel vertonen op 19 juni vanaf 20:00 uur de documentaire ‘Het is gezien’

 

Vrijheid van de Kunst 

SCHUNCK* en Filmhuis de Spiegel vertonen op 19 juni vanaf 20:00 uur de documentaire ‘Het is gezien’ van Erik Lieshout en Tom Rooduijn. Aansluitend is er een SCHUNCK* Talk o.l.v. journalist Gwen Teo met schrijver Anton Dautzenberg en beeldend kunstenaar Harma Heikens over vrijheid van de kunst. 

 Kunstenaars in de documentaire ‘Het is Gezien’ lezen en bespreken de verdediging die Gerard Reve vijftig jaar geleden voerde. Reve stelde destijds God voor als een ezel waarmee hij de liefde bedreef, hij werd vervolgens aangeklaagd voor smadelijke godslastering, maar uiteindelijk toch vrijgesproken. Het proces werd bekend als het Ezelsproces. Tom Lanoye, Hans Teeuwen, Mano Bouzamour, Kristien Hemmerechts, A.H.J. Dautzenberg, Tinkebell en Gerard Spong onderzoeken in de documentaire, aan de hand van hun eigen ervaringen hoe het vandaag de dag gesteld is met de vrijheid van de kunst in Nederland. 

Na de film is er een SCHUNCK* Talk met schrijver A.H.J Dautzenberg en beeldend kunstenaar Halma Heikens. Beide kunstenaars hebben recent te maken gehad met censuur en onbegrip. Dautzenberg ontving weinig steun vanuit de literaire wereld toen hij enkele gevoelige thema’s onder de aandacht bracht. Onder andere zijn samenwerking met ‘gevallen’ wetenschapper Diederik Stapel en zijn principiële lidmaatschap van pedofielenbelangenvereniging Martijn zorgden ervoor dat hij ontslagen werd bij diverse opdrachtgevers. 

Heikens werd met de vertrutting van de maatschappij geconfronteerd toen kunstwerken van haar tijdens een expositie werden verwijderd en vond een expositie bij een galerij geen doorgang omdat men haar werk te aanstootgevend vond.

Journalist Gwen Teo gaat met beiden in gesprek over onder meer de vrijheid van de kunst, vertrutting en de functie van kunst in de huidige maatschappij. 

SCHUNCK* Talk #2 vindt plaats in de Filmzaal (+5) in het Glaspaleis te Heerlen en duurt van 20:00 t/m 22:30 uur. Toegang 7,50 euro.

Dit evenement is voor cultuurliefhebbers die zich graag verdiepen in actuele kwesties en daarover actief willen meepraten.  

 Meer info en aanmelden: https://schunck.nl/agenda/talk-19-06-vrijheid-van-de-kunst/ 

Over A.H.J. Dautzenberg

A.H.J. Dautzenberg (1967) is een spraakmakende Nederlandse schrijver. Met zijn boeken en maatschappelijke acties roept hij zowel bewondering als weerstand op. Hij werd genomineerd voor verschillende literaire prijzen en won in 2016 de Impact Award voor de armoedeglossy Quiet 500. Onlangs verscheen van zijn hand in de serie Privédomein het boek ‘Ik bestaat uit twee letters’.

Anton Dautzenberg. Foto: Wouter Le Duc

 

 

Over Harma Heikens

  Harma Heikens (1963) schrikt niet terug voor beladen beeldtaal. Haar confronterende, levensgrote sculpturen raken aan gevoelige zaken als seksuele- en economische uitbuiting, religieus geïnspireerd geweld en propaganda. Bij zulke precaire onderwerpen is de eerste aanvechting de code te kraken en een eenduidige boodschap te destilleren, maar dat wordt de kijker niet gemakkelijk gemaakt.

Foto: Harma Heikens           Kill me (Harma Heikens)

Tekst Schunck  en Foto®Parkstadactueel/Lucho Carreno