Hoofdmenu

Thuisdialyse verbetert kwaliteit van leven voor nierpatiënt Tobi (80)

Het leven ziet er voor nierpatiënt Frank Tobi (80) en zijn vrouw Tine een stuk zonniger uit. Sinds Tobi niet meer naar de kliniek hoeft voor dialyse maar thuisdialyse ontvangt, heeft hij weer energie over om samen met zijn vrouw van het leven te genieten. Elyse Klinieken voor Nierzorg is een van de klinieken in Nederland die hem en andere patiënten hierbij kunnen begeleiden.

Leven in eigen regie
Dialyse is een intensieve behandeling. Twee jaar geleden begon Tobi na de diagnose nierfalen aan zijn behandelingen in de Elyse kliniek in Kerkrade. ‘Een warm bad’, aldus Tobi, voor wie de patiënten en medewerkers van de kliniek al snel als familie voelden. Drie keer per week werd Tobi’s bloed volledig gespoeld. Een flinke tijdsinvestering. Tijd die Tobi ondanks het vertrouwde gevoel met de kliniek liever met zijn vrouw doorbracht. Dat is nu mogelijk, want thuisdialyse geeft hem de regie over zijn leven weer terug. Artsen, zorgverzekeraars en andere nierpatiënten zijn dan ook erg positief over thuisdialyse.

Energiewinst voor de patiënt
‘Een verademing’, aldus Tobi, die vanwege een spierziekte op een rolstoel is aangewezen. Het vervoer van en naar de kliniek was mede daardoor vermoeiend. Nu, na zo’n drie maanden thuisdialyse, is het verschil merkbaar. De vermoeidheid is minder, waardoor Tobi na de dialyse energie overhoudt om met zijn vrouw een kopje koffie te drinken in de tuin en de vogels te horen fluiten.

Aanpassingen in huis
Om thuisdialyse mogelijk te maken is een aantal aanpassingen aan de electro- en waterinstallatie in de woning nodig. Een investering die gemeente en zorgverzekeraar graag doen om het leven van de nierpatiënten meer kwaliteit te geven. Elyse Klinieken voor Nierzorg coordineert de thuisdialyse en een dialyseverpleegkundige van Elyse Kerkrade komt thuis de dialysebehandeling begeleiden.
Maar ook Tobi deed een investering. Thuis, naast de dialysemachine vertelt de 80-jarige nierpatiënt dat hij om ruimte te maken voor de machine afscheid moest nemen van ruim 3500 van zijn boeken. Gelukkig kon een groot deel van de literatuur en poëzie ten goede komen aan een goed doel, dat Tobi zelf met zorg uitzocht.

Foto: Elyse Klinieken