Hoofdmenu

‘Bewoners’ van het Burgerhoes aan het woord

In ons Burgerhoes wonen diverse partners samen met de gemeente in één ‘hoes’. Die partners, de ‘bewoners’, komen aan het woord. Niet alleen om zich nog eens voor te stellen, maar ook om terug én vooruit te kijken. De beurt is aan SeniorWeb.

Wat doet SeniorWeb allemaal? Stephanie Ramakers is voorzitter van SeniorWeb. Samen met een team van enthousiaste mensen geeft ze leiding aan een bruisende en goed geoliede organisatie. Stephanie: ‘SeniorWeb wil op de eerste plaats senioren leren omgaan met de computer. Wij hebben een ruim aanbod van cursussen, zoals ‘kennismaken met de PC’, maar ook werken met een tablet, iPad of iPhone. Heb je genoeg ervaring met de computer, dan kun je deelnemen aan cursussen die zich richten op specifieke programma’s. Zoals Word en Excel, maar ook internetbankieren en foto- en videobewerking.’

Bij alle cursussen is er voldoende tijd en aandacht voor de cursist. Stephanie legt uit: ‘Het lestempo wordt aangepast aan de cursist en de groepen bestaan maximaal uit 10 deelnemers. Bij een cursus hoort automatisch een ‘SOOS-abonnement (Surf, Ontmoet en Ontdek Samen)’. Cursisten kunnen hiermee gedurende een halfjaar, elke ochtend en middag onder begeleiding van een deskundige oefenen. De SOOS-ruimte heeft naast de educatieve functie ook een sociale functie. Je kunt er samen koffiedrinken en medecursisten ontmoeten.’

SeniorWeb heeft ook een technisch spreekuur. ‘Voor mensen die technische problemen hebben met hun computer, bijvoorbeeld een virus, hebben we een groep deskundige mensen paraat die graag helpen. Je kunt ook een soort APK-keuring voor je computer laten uitvoeren,’ laat Stephanie nog weten.

Het concept van het Burgerhoes, waarbij meerdere organisaties op een plek zitten, is nu ruim een jaar oud. Wat heeft het SeniorWeb gebracht? ‘Voordat we in het Burgerhoes kwamen, zaten we op 3 verschillende locaties,’ vertelt Stephanie, ‘Dat was lastig. Veel mensen die als vrijwilliger werkten, kenden elkaar nauwelijks. Nu we in het Burgerhoes zitten, is de onderlinge band leuker geworden en per slot van rekening moet vrijwilligerswerk leuk zijn. Ook de kennismaking met de andere partners binnen het Burgerhoes is positief. Samen kun je kennis delen en nieuwe ideeën ontwikkelen.’

Er is bijvoorbeeld, in samenwerking met de bibliotheek, op de woensdagmiddag een ‘vrije inloop’ waar onder andere de werking van een e-book wordt uitgelegd. Een ander voorbeeld; meerdere medewerkers van Omroep Landgraaf hebben bij SeniorWeb een cursus video-monteren gevolgd. Zo worden telkens nieuwe onderwerpen opgepakt. Komend najaar wil SeniorWeb overigens, samen met het Servicegilde, de bibliotheek en Omroep Landgraaf, een Open Dag organiseren.

Wat zijn de plannen voor de toekomst?. Stephanie: ‘Het is in ieder geval de bedoeling door te gaan met de bestaande activiteiten en oog te hebben voor nieuwe ontwikkelingen. SeniorWeb wil flexibel inspringen op die nieuwe ontwikkelingen en mogelijk uitbreiding van activiteiten. We blijven contact zoeken met onze ‘senioren’ en dat contact willen we ook behouden om te zien waar de behoeften liggen. SeniorWeb bruist van de activiteiten, voldoet in een behoefte en is laagdrempelig benaderbaar.’

Het actueel aanbod staat op de website van SeniorWeb » en op de gezamenlijke website van het Burgerhoes ». Maar u bent ook welkom om binnen te lopen bij SeniorWeb op werkdagen tussen 10.00 en 12.00 uur in het Burgerhoes.

Op de foto het bestuur van SeniorWeb.