Frankrijk, 1981 / 184 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarGeweldAngstGrof taalgebruikDrugs- en/of alcoholmisbruikDiscriminatie
Regie: Claude Lelouch
Met: James Caan, Fanny Ardant, Geraldine Chaplin, Robert Hossein en Nicole Garcia.
Taal: Frans
Ondertitel: Nederlands

 

Zondag. 24 Juni / 13:30 uur

 

Claude Lelouchs digitaal gerestaureerde portret van de belevenissen van vier muzikale families voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog maakte bij verschijning in 1981 grote indruk, vooral door de finale met de wervelende choreografie bij Maurice Ravels Boléro.

Claude Lelouch (1937) die met François Truffaut, Jean-Luc Godard en Louis Malle tot de gezichtsbepalende regisseurs van de Franse naoorlogse cinema behoort kreeg voor zijn tweeëntwintigste lange speelfilm maar liefst vier César-nominaties; op het Cannes Film Festival draaide Les Uns et les Autres in de competitie en won het de Technische Grote Prijs (beste geluid).

De film volgt de levens van vier muzikale stellen en hun kinderen tussen 1936 en 1980, het jaar waarin de Amerikaanse Glenn en Suzan, Simon en Anne uit Parijs, de Duitse Karl en Madga en het Russische koppel Boris en Tatjana elkaar treffen op een UNICEF-gala. De muziek is wat de personages werkzaam in de jazz, het variété, de klassieke muziek en het ballet verbindt, ondanks de grote verschillen in levensloop. Deze liefde voor de muziek brengt alle personages bij elkaar in de wervelende finale, met een door Maurice Béjart gechoreografeerde opvoering van Ravels Boléro.

Net als in Toute une Vie (1974) en het latere Les Misérables (1995) is de Tweede Wereldoorlog het scharnierpunt in Lelouchs vertelling. De half-joodse regisseur, die opgroeide onder de bezetting, laat dit thema vaak terugkomen in zijn films: in Les Uns et les Autres treedt een van de protagonisten op voor de nazi’s, een ander wordt afgevoerd naar het concentratiekamp. Les Uns et les Autres met James Caan, Fanny Ardant en Geraldine Chaplin in de hoofdrollen is een van muziek, dans en levensdrift vervulde historische sage.

De film ademt muziek, de dialogen zijn beperkt; de dramatische kracht van Lelouchs ode aan het leven rust voor een belangrijk deel op de tijdens het draaien opgenomen score van Michel Legrand en Francis Lai. De laatste schreef de muziek voor de meeste van Lelouchs films. Claude Lelouch maakte op zijn dertiende al zijn eerste korte film, Le Mal du Siècle, die hem een prijs opleverde op het Cannes Amateur Film Festival. In 1960 volgde zijn eerste lange speelfilm Le Propre de l’Homme geen groot succes die werd gevolgd door veelgeprezen titels als Un Homme et une Femme (1966, winnaar van twee Oscars en een Gouden Palm), Toute une Vie (1974), La Belle Histoire (1992) en Les Misérables (1995). Awards: Cannes Film Festival, César Awards, France

Meer informatie:

EyeFilm.nl.

The Hollywood Interview.

Filmhuis De Spiegel

Schunck 5.0 Bongerd 18

045 577 22 79

reserveringen

info@filmhuisdespiegel.nl 

www.filmhuisdespiegel.nl

Geef een reactie