Hoofdmenu

Kitonb (IT) opent 28ste festival Cultura Nova Heerlen met ‘Carillon – the flight of time’

Carillon – the flight of time’ een urban openluchtspektakel van het Italiaanse theatergezelschap Kitonb dat de toeschouwers meeneemt op een droomachtige reis vormt de openingsact van Cultura Nova dat van vrijdag 24 augustus t/m zondag 2 september plaatsvindt.

Een ronddraaiende metalen torenconstructie van zes meter hoog, die doorkruist wordt door 600 meter elastische kabel, vormt het decor van ‘Carillon – the flight of time’. Spektakel gegarandeerd dus bij de openingsvoorstelling van Cultura Nova. De acrobatische dansers van Kitonb bewegen behendig door de toren en creëren een beeldend verhaal met de vier seizoenen als leidraad. De dans en acrobatiek worden aangevuld met een krachtige soundtrack uit verschillende tijdvakken en culturen, variërend van elektronische muziek tot gezongen mantra’s, van orkestrale fuga’s tot oer-stemmen.

Bovengronds
De voorstelling ‘Carillon – the flight of time’ is al in 200 steden in meer dan 30 landen opgevoerd. Duizenden toeschouwers over de hele wereld vergaapten zich aan de surrealistische beelden, de duizelingwekkende sprongen in de leegte en de spectaculaire effecten. In Heerlen markeert deze voorstelling 40 meter hoog in de lucht niet alleen de opening van Cultura Nova; het is tevens de aftrap van ‘Bovengronds’, de opvolger van het ‘Jaar van de Mijnen 2015’ waarin de jaren ná de mijnsluitingen centraal staan. In die periode is ook Cultura Nova ontstaan. Het inmiddels 28 jaar oude festival staat als het ware model voor de transitie en veranderingen van de afgelopen decennia. Telkens weer zoeken kunstenaars en theatermakers de grenzen op en weten de bewoners en bezoekers van Heerlen en Parkstad te verrassen met mooie, ontroerende en sprankelende voorstellingen.

Verkoop en festivalbrochure
Vanaf nu kunnen van alle voorstellingen van Cultura Nova 2018 kaarten besteld worden. Het programma presenteert een brede variatie aan voorstellingen en producties, waarin geslapen kan worden in tenten in de binnenstad (urban sleepover#2) en gegeten kan worden op het festivalplein (Laika of tafelen@culturanova). Waarin ruimte is voor verstilling (Hoge Fronten/Lieke Benders) maar ook voor spektakel (Theater Titanick). Voor nieuw talent (Tim Scheffer & Audrey Apers). Voor sportief avontuur (DMFF). Voor verwondering (Recirquel) en verbazing (playField). Voor fantasie (Aracaladanza). Voor klassiek in een bijzondere vorm op een spectaculaire locatie (Carmina Burana in zandgroeve Beaujean) en voor vernieuwing (Germaine Sijstermans op het Maanplein). De leukste kinder- en familievoorstellingen, swingende Spiegeltentconcerten uit alle windstreken en nog veel meer…

Kijk voor het volledige programma op www.culturanova.nl of in de festivalbrochure die in de schappen ligt bij VVV’s en culturele instellingen en bij Vrienden van het festival in de brievenbus ligt.

Foto: Angello Bonello