Hoofdmenu

The Post-Industrials De subculturen van Heerlen en omstreken

 

 

“Na het vallen van de Lange Jan kleurde Heerlen grijs. Massale nieuwbouw leek de stad niet te redden, en arbeiders bleven gedesillusioneerd thuis. Maar in de kieren van het beton groeide ook nieuwe creativiteit, van gitzwart tot fluoriserend groen. In de subculturen van de post-industriële steden vonden nieuwe generaties hun eigen weg.”

Het gitzwarte maar ook het fluoriserend groen was te zien tijdens de foto-expositie over de subculturen van Heerlen en omstreken, afgelopen najaar van 2017 in SCHUNCK*.

Het was een succesvolle expo met veel enthousiaste reacties. Facebook ontplofte met de meest leuke/gekke maar ook ontroerende verhalen na het zien van de foto’s. Iedereen die zich verbonden voelde met het thema Post-industrials of zich kon identificeren met de “subculturen na de mijnsluiting” sprak over de expo.

Na aanleiding van de expositie is een werkgroep opgericht om gezamenlijk een vervolg te geven aan de tentoonstelling The Post-Industrials van 2017. Dit gaan we doen door een boek samen te stellen met foto’s en herinneringen aan de vele scenes die Heerlen en Parkstad gekend heeft en nog rijk is.

Het project is een initiatief van stadshistoricus Michel Lemaire (Historisch Goud, gemeente Heerlen) en enkele enthousiaste vrijwilligers. Uitgever Leon van Dorp gaat ons helpen bij de verwezenlijking van het Boek. Het boek wordt gerealiseerd tijdens het festival Bovengronds, en iedereen kan bijdragen!

Achtergrond:

De subculturen hebben meer betekend dan lekker dansen en bierdrinken: het zijn scenes die zich bijvoorbeeld afzetten tegen een op geldbeluste maatschappij, of terugtrekken uit een kille gerationaliseerde wereld en een alternatief bieden. Scenes die ook samenkomen, om op te komen voor cultuur, een jongerencentrum of concertzaal.

De tentoonstelling was samengesteld uit (foto)materiaal dat beschikbaar is gesteld door particulieren. Naast hippies, punkers en wavers, zagen we een hiphop- en een hardcore scene, skaters in de jaren ’80, of goth’s en gabbers in 90’s.

Met het boek zullen we op dezelfde weg verder gaan, maar uiteraard willen we een nog completer beeld geven en zullen naast foto’s ook geschreven herinneringen een plek krijgen in het boek.

Hoe kunnen mensen bijdragen?

Je kan bijdragen door foto’s en beeldmateriaal beschikbaar te stellen of zelf een herinnering te schrijven.

De foto’s moeten door jou zelf gemaakt zijn, of de maker moet schriftelijke toestemming kunnen geven voor het gebruik. Om foto’s te kunnen gebruiken in een boek hebben we hoge resoluties nodig, of je kan de originelen tijdelijk uitlenen zodat wij ze kunnen scannen.

Wil je bijdragen aan de tekst van het boek? Dan kun je een verhaal over een specifieke scene schrijven, het liefst zo dicht mogelijk bij jezelf, van tussen de 200 en 400 woorden. Dit kan een anekdote, een observatie, een herinnering, enzovoorts zijn. Uiteraard geen ‘kwatsj’, onwaarheden of verhalen die een ander kunnen beschadigen. Via de site www.thepostindustrials.com kan je de documenten up-loaden.

De redactie bepaald uiteindelijk welke verhalen en beelden in het boek worden opgenomen en zullen in contact treden met de auteurs.

Wat wij zoeken is…

We hebben al veel… maar we zoeken nog meer. We willen een zo volledig mogelijk boek. Daarom dat wij ook jou vragen om je collectie ter beschikking te stellen, want we weten zeker dat ook jij een flink archief bezit met foto’s van groepen mensen, uitgaansgelegenheden van het heden en verleden, je eigen band of subcultuur/concerten/portretfoto’s/ Festivals..

Ook zoeken wij concertkaartjes/posters/flyers/entreebewijzen/krantenartikelen fanzines van evenementen maar ook cd/plaat/cassette en of hoes/inlay ontwerpen van bands of verzamelwerken uit de oostelijke mijnstreek om het boek op te leuken..

Help ons om de collectie zo volledig mogelijk te krijgen en maak op deze manier deel uit van dit unieke project. Heb je interessant foto en of ander materiaal, wellicht met een verhaal laat het ons dan weten…

We kijken uit naar je bijdrage!

Liever een biertje??

MAKKELIJKER KUNNEN WE HET NIET MAKEN.. BRING YOUR PICTURE(S) TO BLUFF EN/OF KOM JE VERHAAL VERTELLEN. WIJ SCANNEN HET TER PLEKKE IN, UPLOADEN JE FOTOS VANAF EEN ANDER OPSLAG OF MAKEN TER PLEKKE EEN AFSPRAAK OM JE VERHAAL TE DICTEREN. SCHEELT EEN HOOP WERK VOOR JOU..

WIJ TRACTEREN OP DJ SETJES VAN KOMOPHEY EN ERSATZ DJ’S.. ZIJ WETEN HET POST INDUSTRIAL GEVOEL IN MUZIEK UIT TE DRUKKEN. MISSCHIEN KOMT ER OOK NOG???

WAAROM BLUFF?? ZEKER 3 GENERATIES POST INDUSTRIALS HEBBEN MENIG UURTJE DOORGEBRACHT IN DEZE KROEG.. HEDEN KLOPT HET POST INDUSTIELE HART ER NOG ALTIJD.

WAT:POSTINDUSTRIALS BRING YOUR PICTURE PARTY

WANNEER: ZATERDAG 21 JULI

WAAR: CAFE BLUFF/Dautzenbergstraat 10 Heerlen

VANAF: 20.00U.

MET: DJ KOMOPHEY EN ERSATZ DJ’S

 

 

MEER INFO:

WWW.THEPOSTINDUSTRIALS.COM

FACEBOOK:THE POST INDUSTRIALS

WWW.LEONVANDORP.NL

 

CONTACT:

m.lemaire@historischgoud.nl

pdereij@live.nl

 

 (Volgend nieuwsbericht) »