Hoofdmenu

“We waken ervoor om onze eigenheid niet te verliezen”

Wisseling van de wacht bij Stadwijnhandel Berns.

In Stadswijnkelder Berns in Heerlen schrijft wijnkenner/vinoloog Ed Villevoye al 33 jaar een succesverhaal. De gepassioneerde wijnspecialist is dan ook zoals zijn wijnen: bijzonder fijn en charmerend van begin tot einde. Omdat Ed stilaan niet meer de jongste is voltrekt zich in de goede, oude, vertrouwde wijn- en whiskywereld nu een geleidelijke wisseling van de wacht. Met Folker Theunissen heeft Ed Villevoye namelijk een geschikte opvolger gevonden voor de familieonderneming, uit 1949.

“Als je van wijn houdt ken je ze vast: de uitgebreide smaakbeschrijvingen op de etiketten. Een fruitige Syrah met bosbessenaroma, of een frisse Cabernet Sauvingnon, met een accent van viooltjes. Maar waar komen al die bijzondere opvallende smaakjes vandaan? Wijnspecialist Ed Villevoye legt het in twee minuten uit. Zoals hij je ook altijd weer weet te verrassen met een wijn uit een land waarvan je meent dat dit op druivengebied geen geheimen meer voor je heeft.

Voor het overzicht knipt de kenner de wijnwereld graag in tweeën. Niet in een noordelijk en een zuidelijk halfrond, maar in een ‘oude’ en een ‘nieuwe’ wijnwereld. Onder die eerste noemer treffen we de drie grootste wijn producerende landen, Italië, Frankrijk en Spanje, met een wijnbouwhistorie van soms duizenden jaren. Ook in het rijtje: Duitsland, Portugal, Griekenland, Hongarije en Oostenrijk. Opvallend: Georgië toch echt het oudste wijnland ter wereld met een geschiedenis die 8.000 jaar teruggaat wordt zelden tot nooit genoemd.

Nu zijn de landen die de nieuwe wereld vormen ook de jongste niet meer, zet Ed uiteen. In de 16de eeuw werden in Argentinië, Chili en Mexico wijnstokken aangeplant. In Zuid-Afrika was dat in 1655. Australië: sinds 1788. En Nieuw-Zeeland: daar zijn ze – net als in Californië – in het begin van de negentiende eeuw aan de slag gegaan. Nu klinkt richting de nieuwe wereldwijnmakers regelmatig het verwijt dat deze vaak wijnen maken die te gepolijst, te behaagziek en vooral te zoetig zijn. Houvast verdwenen. Eigenheid onteigend, duiden criticasters.

Aangenaam monkelende tannines
“Ik ben zelf vroeger ook begonnen met een zoetig wit drinkwijntje, nu kan het voor mij niet droog genoeg zijn”, duidt Ed. “Wijn moet je leren drinken. In Hawke’s Bay, Nieuw-Zeeland wordt bijvoorbeeld al decennia de unieke Coleraine gemaakt, van een zeldzame Cabernet sauvignon-kloon. Ook hun Awatea, een bordeaux-blend, is begerenswaardig. Het donkere maar niet sombere fruit. De koele laurier. De aangenaam monkelende tannines. Het ingetogen bitter en het mild warse sap. Als ervaren wijndrinker is die smaaksensatie genieten puur, de beginnende of incidentiele wijndrinker doe je daar beduidend minder een plezier mee.”

Vrienden werden het, vrienden zijn het! 
“Weet je, het een kunst maar ook een plezier om samen met mensen te ontdekken welke wijn het beste bij hen past en de smaakontwikkeling te stimuleren. Als mensen aangeven daarvoor openstaan welteverstaan! Iets opdringen doen we hier namelijk beslist niet.”
Hoeft ook niet! Het aloude spreekwoord: vrienden werden het, vrienden zijn het, is in Heerlens Stadwijnkelder hoor-en zichtbaar van toepassing. Ook op Ed en Folker. De nieuwe eigenaar-bedrijfsleider is zoals de vorige: een creatieve smaakmaker en enthousiaste gastvrijheids-professional, die over het talent beschikt om gasten van alle pluimage een unieke beleving te laten ervaren.
Folker Theunissen heeft zichtbaar zijn nieuwe levensdoel gevonden. “Een hobby werd een levenselixer en nieuwe levensweg”, zegt hij. Ik heb de sommelier- opleiding gevolgd. Daarna was ik definitief met het wijnvirus besmet. Toen Ed me de kans bood om zijn opvolger te worden hoefde ik daar niet heel lang over na te denken. Als je de balans van deze wijnkelder opmaakt kun je alleen

Oneigenlijke zaken steken bij Berns nooit in de fles, wél pareltjes
Woorden zonder overdrijving. Stadwijnkelder Berns, in 1949 opgestart door Frans Berns, de schoonvader van Ed Villevoye, is een wijnhuis dat sinds jaar en dag verdrinkt in lof van wijn- en whiskykenners. En het clientèle is groot en divers. Wijn oneigenlijke zaken steken bij Berns dan ook nooit in de fles. Wél vele pareltjes. Een wijn waar de Portugese zon in schijnt. Een heerlijke Riesling met een strakke stijl, met citroensorbet, peer, appel en witte bloemen. De ideale witte wijn bij visgerechten. Of een Bourgueil, de intellectuele wijn. Schrijver en filosoof Rabelais dichtte dit rood al rond 1500 magische krachten toe en gaf het een glorieuze rol in zijn boeken. Kenner kunnen ook de smaakpapillen wagen aan Mauzac of Braucol. Of aan ongepolijst geel sap. Druistige bitters, van lof uit de tijd dat deze nog niet op zoet gekweekt werd. Oer- en stoerwijn die bonkt, wringt en schurkt, en zich aangenaam onaangepast toont.

“Onbekend maakt soms bemind”, lacht Ed. “Daarom organiseren we in ons proeflokaal op de Geerstraat geregeld proeverijen en cursussen, waarin kennis en gezelligheid worden gedeeld. Vooralsnog blijft ras ondernemer Ed Villevoye twee dagen per werkzaam in de Geerstraat. “Overdracht van taken en kennis is belangrijk We waken ervoor om de unieke eigenheid van Berns niet te verliezen”, klinkt het unisono. “En zoals ik Ed ken zal hij zijn ‘kindje’ ook niet zo snel helemaal loslaten”, glimlacht opvolger Folker Theunissen.

Meer info: www.stadswijnkelderberns.nl

Foto’s:©ParkstadActueel / Tom de Cock« (Vorig nieuwsbericht)
(Volgend nieuwsbericht) »