De natuur rolt de Paarse loper uit als de heide bloeit.

 

Dag van de Paarse Pracht op de Brunssummerheide

Eén van de hoogtepunten op de Brunssummerheide is elk jaar het uitrollen van het Paarse tapijt als de heide in bloei staat. Om dit te vieren verzorgt Natuurmonumenten op zondag 12 augustus, vanaf 11 uur, een heel afwisselende dag met een paars tintje rondom Bezoekerscentrum Brunssummerheide. Deze Dag van de Paarse Pracht, met leuke activiteiten over de bloeiende heide en het heidebeheer vindt plaats rondom het bezoekerscentrum, waar ook de schaapskudde te vinden zal zijn.   

 

Op pad met de boswachter tijdens de Dag van de Paarse pracht

Van 13.30 tot 15.30 uur kunnen de kinderen met de boswachter mee, op zoek naar sprinkhanen die op de bloeiende heide in allerlei soorten en maten te vinden zijn. Om 14.00 uur vertrekt de boswachter voor een begeleide middagwandeling over de heide. Tijdens deze wandeling van ongeveer 2 uur leer je meer over het bijzondere landschap en het specifieke beheer. Mensen die de voorkeur geven aan een avondwandeling kunnen op vrijdagavond 17 augustus terecht. Dan vertrekt de boswachter om 19.00 uur.  Voor deze excursies met de boswachter is het wel noodzaak om te reserveren. Informatie en prijzen vind je op www.natuurmonumenten.nl/brunssummerheide.

Struikheide, Struikhei (Calluna vulgaris), Heifamilie (Ericaceae),

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Doorlpend programma

Voor de deur van het bezoekerscentrum ontvangt Natuurmonumenten je graag en geeft meer informatie over het beheer van de heide, je kunt er terecht voor een leuk souvenir en krijgt informatie over het werk van de boswachters van natuurmonumenten. Voor de bijzondere bloeitijd van de heide heeft Natuurmonumenten een stevige wandeling uitgezet die de mooiste stukken heidevelden met elkaar verbindt. De beschreven routewandeling van ongeveer 7 kilometer, met leuke wetenswaardigheden over de heide is tegen een vergoeding van € 2,- verkrijgbaar bij de informatiestand.

Moerassprinkhaan (Stethophyma grossum),

 

 

 

Dit jaar geeft Natuurmonumenten extra aandacht aan het belang van insecten. Ook tijdens de Dag van de Paarse pracht komt dit thema uitgebreid aan bod.

 

 

 

 

 

 

 

Bezoekerscentrum Brunssummerheide
Schaapskooiweg 99 | 6414 EL Heerlen |045-5630355 bc.brunssummerheide@natuurmonumenten.nl |www.natuurmonumenten.nl
Het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten is geopend van di –zo, van 10 tot 17 uur.

Tekst en Foto’s Natuurmonumenten

Geef een reactie