Hoofdmenu

Wespeninvasie

 

Zomertijd is wespentijd. De populatie wordt dit jaar groter dan ooit in de laatste jaren. Na de milde winter en de hoogzomer temperaturen in de laatste weken heeft het wespenvolk nu al haar grootste stand bereikt. En dat is enkele weken vroeger dan normaal want normaal is augustus de wespenmaand en gaan wespen pas vanaf medio augustus actief op zoek naar zoet en lekkers.

 

Een aantal wespen bij het avondeten zijn voor de meeste mensen nog draagbaar, anders wordt het als wespen in de tuin of in of onder de dakgoten van de woning hun nesten bouwen. Dan moet twee maanden uitharden tot de wespenkolonie is uitgestorven. Vooral voor mensen met een allergie is dat een hard gelag. Op Internet zijn een veelvoud van tips te inden om wespen te weren: van wespenvallen tot esoterische oliën. De meeste werken niet echt: wespen laten zich door een parfum graag aanlokken maar zijn nagenoeg immuun voor afstoten reukjes.

In het algemeen is de beste remedie om gelaten en rustig te reageren op wespen. Het is dus belangrijk dat je niet probeert om met agressieve armbewegingen de wespen te verjagen. Dan wekt je agressie. Hetzelfde gebeurt als je wespen probeert weg te blazen. De uitgeademde kooldioxide maakt de wespen agressief. En dat zijn de meeste wespen niet als ze met rust gelaten worden.

Wespen vallen ook te onderscheiden in Nederlandse en uitheemse exemplaren. De Nederlandse wespen laten zich gemakkelijk aanlokken door de geur van eten en zoetigheden zoals ijs en frisdrank. Om problemen te voorkomen verdient het aanbeveling om kinderen tijdens het eten regelmatig de mond en handen af te vegen zodat ze geen zoetigheden op de lippen of rond de mond hebben noch op de handen.

Ook belangrijk om te weten is dat vele wespenvolken tot een beschermde dierensoort behoren. Ze bestrijden of laten bestrijden kan tot een boetegeld van 10.000 tot wél 50.000 euro leiden. Raadpleeg bij twijfel een erkend vakman.

Foto®ParkstadActueel/Lucho Carreno

 (Volgend nieuwsbericht) »