Hoofdmenu

Orlando Festival:

Concert Erlendis Kwartet in Theater Landgraaf

Vrijdag 17 augustus speelt het Erlendis gitaar Kwartet i.h.k.v. het Orlando Festival in Theater Landgraaf. Het Erlendis Kwartet is Het ensemble heeft internationale faam verworven binnen en buiten de klassieke gitaarwereld en geldt als een van de meest opwindende groepen van zijn generatie. De staande ovaties, de enthousiaste recensies en de onderscheidingen die ze hebben ontvangen, spreken boekdelen. Aanvang is 13.00. Entree: vrije gave.

 

Programma:

Johann Sebastian Bach Prelude and Fugue BWV 849

Wolfgang Amadeus Mozart Divertimento in D

Astor Piazzolla Fuga y Misterio

Mily Balakirev Suite II. Chansonette sans paroles

Dimitri Sjostakovitsj Polka

Ernesto Lecuona Suite Andalucia I. Cordoba, IV. Gitanerias, VI. Malaguena

Wijzigingen in programma voorbehouden.

 

Masterclass ensemble

Adrian Furmankiewicz gitaar

Anna Chorążyczewska gitaar

Wojciech Jurkiewicz gitaar

Karol Mruk gitaar

Het Erlendis Kwartet werd opgericht in oktober 2013, toen alle vier de leden studenten waren van Lukasz Kuropaczewski aan de Muziekacademie in Poznań, Polen. Het jaar daarop studeerden ze bij de cellist Karol Marianowski van het Meccorre Strijkkwartet. In 2015-2107 vervolgde het kwartet zijn postdoctorale studies aan de Koninklijke Deense Muziekacademie, waar ze werden gecoacht door Jesper Sivebaek, van het Scandinavische Gitaarduo, en Tim Frederiksen, voormalig mentor van het Deense Strijkkwartet.

Door de jaren heen volgde het kwartet masterclasses bij tal van gerenommeerde kamermusici, waaronder leden van topensembles als het Artemis Kwartet, Belcea Kwartet, Vogler Kwartet, Fauré Kwartet, Lafayette String Quartet en het Berlijnse Pianotrio.

Het ensemble wordt ondersteund door het klassieke gitaarsnarenmerk SAVAREZ. In de loop der jaren heeft het Erlendis Kwartet beurzen ontvangen die werden gefinancierd door de Idella Foundation, de Cultura Animi Foundation en de Royal Danish Academy of Music Chamber Music Scholarship.

 

Zoals Bela Bartok ooit terecht opmerkte: “Wedstrijden zijn voor paarden, niet voor kunstenaars.” Toch heeft het Erlendis Kwartet, door in wedstrijdronden te spelen zoals in concerten, een indrukwekkende oogst aan prijzen binnengehaald, waaronder de eerste plaats in de Danish Broadcasting Chamber Music Competition (Denemarken, 2017), de eerste plaats in de International Ensemble Competition by GFA (VS, 2017), de eerste plaats en de publieksprijs in de International Chamber Music Competition in Aschaffenburg (Duitsland, 2016) en de Special Prize in de Orlando Chamber Music Competition (Nederland, 2016).

Enkele citaten uit de vakwereld:

 

“Het Erlendis Kwartet is het beste gitaarensemble dat ik in jaren heb gehoord!” – Andrew York (Los Angeles Gitaar Kwartet)

 

“Ik hoorde het Erlendis Kwartet en was echt onder de indruk van hun verbluffende muzikaliteit en groot gevoel voor dynamiek. Een dynamiek die ik nog niet eerder heb gehoord bij gitaarensembles.” – Sergio Assad

 

“Vier jonge muzikanten met een visie! Erlendis Kwartet is ongetwijfeld één van de beste klassieke gitaarensembles ter wereld!” – Ivo & Sofia Kaltchev (Kaltchev Gitaar Duo)

 

“Ik was zo onder de indruk! Een van de beste kwartetten die ik ooit gehoord heb. Ik zeg kwartetten, niet alleen gitaar kwartet.” – Hubert Kaeppel

 

Meer info via: http://www.theaterlandgraaf.nl/voorstelling 1315 en https://www.youtube.com/watch?v=9YZufAHtsm4

 

 Foto’s: Theater Landgraaf(Volgend nieuwsbericht) »