Hoofdmenu

De Grens, kameropera | Jan-Peter de Graaff |

De Grens | Jan-Peter de Graaff

25 september première Parkstad Limburg Theaters Kerkrade | tryouts oa op Amsterdam grachtenfestival 16 en 17 augustus

.Voorproefje | Teaser

De Grens – historische gebeurtenis met een actuele betekenis – compacte kameropera brengt nieuwe muziek dicht bij het publiek.

Een dag voor het einde van de Eerste Wereldoorlog, 10 november 1918, belandt de gevluchte Duitse Kaiser Wilhelm II op het station van grensplaats Eijsden. De keizer vraagt asiel aan in het neutrale Nederland en krijgt dat uiteindelijk. Was dat juist van de Nederlandse staat of had men hem moeten uitleveren en laten berechten voor oorlogsmisdaden?

Der Kaiser – vertolkt door mezzosopraan Eva Kroon – raakte in die onzekere uren in gesprek met de lokale stationschef – vertolkt door sopraan Ginette Puylaert. De stationschef is in alles de tegenpool van de keizer.

Jan-Peter de Graaff

De opera is gecomponeerd door de talentvolle 25-jarige Jan-Peter de Graaff, die daarmee voor zijn tweede ‘grote’ opera tekent. De grens wordt uitgevoerd door een groep jonge musici, waardoor deze tragikomedie fris, modern en toegankelijk klinkt. De compositie in twee aktes haakt qua sfeer aan bij de beginjaren van de vorige eeuw, toen grootheden als Kurt Weill, Maurice Ravel en Igor Stravinsky de toon bepaalden.

De opera wordt uitgevoerd door jonge mensen die graag de importantie van de muziek en het verhaal willen delen. Het libretto neemt de luisteraar mee over de grenzen. Er wordt in twee talen gezongen, Duits en Nederlands. En de thematiek is actueel voor heel Europa.

De Grens is een klinkende Nederlandse bijdrage aan het herdenkingsjaar van het einde van de Groote Oorlog.

Speellijst

Première 25 september Parkstad Limburg Theaters in Kerkrade. Daarna aanvang tournee.

25 sept Kerkrade, Parkstad Limburg Theaters (première) 20:00 uur

16 okt Maastricht, Ainsi 20:00 uur

10 nov Eijsden, 100 jaar herdenking (ov)

foto Caroline Keman