Hoofdmenu

Illusionist Hans Klok wil zichzelf blijven overtreffen

 

 

Woensdag 17 oktober transformeert Parkstad Limburg Theater Heerlen in een mystieke wereld waarin niets is wat het lijkt. Horror fans van jong tot oud worden op hun wenken bediend in een grootschalige familieshow met freakachtige wezens als vampiers, heksen, trollen en andere onaardse creaturen. Internationaal bekroonde circusacts staan eveneens op het programma in Hans Klok’s House of Horror? En uiteraard ziet je de ‘master of magic’zelf ook in vele, vele gedaantes, verschijningen en beklijvende verdwijningen.  achtervolgen.

Als kind wilde Hans Klok kunnen vliegen en onzichtbaar worden. In zijn nieuwste show House of Horror komt de snelste illusionist van wereldformaat daar met vijftien illusies in 5 minuten héél dichtbij. In zijn meest enerverende en virtuoze productie tot nu toe zijn hogeschool illusionisme, show en klatergoud perfect in balans. De persrecensies “Publiek hapt naar adem” (AD ★★★★★) “IJzersterk (Trouw ★★★★) “Overdonderende hoge school illusies” (NRC ★★★★) “Bij Klok geldt: more is more” (Parool ★★★★)zijn dan unisono lovend.

Op gigantisch groot formaat en in mirakels hoog tempo is ‘House of Horror’ dan ook een overdonderende aaneenschakeling van stunts. Illusionist Hans Klok, die in 2014 werd bekroond met de Zilveren Clown, ‘zeg maar de Oscar van de theaterwereld, tijdens het Circus Festival van Monte Carlo, waar hij als eerste illusionist ooit optrad, zet simpelweg zijn beste show ooit neer.  Regisseur Frank van Laecke, vooral bekend van opera’s en musicals, heeft met illusionaire intrige een coherente show gestrikt met een verhaallijn. Alles komt ogenschijnlijk voort uit het vorige. Hogeschoolwerk, met een hogeschool-illusionist in de hoofdrol.

Wat daarbij helpt, is de steun van theaterproducent Stardust, die de meester–illusionist heeft omringt met internationaal bekroonde top circusartiesten, oogverblindende vormgeving door Jan Aarntzen en kostumering van gotische edelkitsch tot motieven uit de Egyptische oudheid en freakachtige wezens als vampiers, heksen, trollen en andere onaardse creaturen. Uiteraard verschijnt ook de ‘Master of Magic’ zelf, in vele, vele gedaantes en verschijningen tot graaf Dracula toe. Klok, gespecialiseerd in razendsnelle verdwijningen en verschijningen, zorgt als altijd voor verbluffende Mega Magic.

Opvallend is ook Hans Klok’s aandacht en respect voor de goochelhistorie en de trucs van grote voorgangers. De integrerende act met de zwevende lamp van Harry Blackstone jr bijvoorbeeld. De in Purmerend opgegroeide Noord-Hollander zag de truc als kind in het circus met zijn ouders. Op zijn sterfbed verklapte Blackstone jr zijn collega het geheim achter de truc en verleende Hans Klok het alleenrecht.

Ook de iconische acts van Het Doorgezaagde Weesmeisje en de kast die wordt doorklieft met zwaarden staan op het repertoire. Hans Klok presenteert de klassiekers op de wijze waarop de Nederlandse meester-goochelaar patent heeft: in sprinttempo met een adembenemende virtuositeit en in een eigen versie. Zo heeft de meester-illusionist voor het klapstuk van zijn show twee trucs gekocht en tot een primeur gebundeld.”

Mooi is ook Klok’s interactie met het publiek, zeg maar de spiegel van de artiest. Klok: “De helft van de mensen in zaal komt om zich te laten verrassen en te verbazen. De andere helft komt om het geheim achter de goocheltrucs te ontrafelen.  Tegen de eerste helft zeg: ‘ik geniet van een mooie show.’ “Tegen de andere helft zeg ik: ‘veel succes!’

En inderdaad om op een gedicht van Judith Herzberg te variëren: ‘Alles is ingewikkelder dan je denkt. Ook als je denkt: het zal wel ingewikkelder zijn dan ik denk, dan is het toch nog ingewikkelder dan ik denk.’

Hans Klok, Pamela Anderson © Agentur Baganz, Koeln 29.1.18

Je hebt recent je 49ste levensjaar gevierd en toch ben je nog steeds de snelste illusionist ter wereld. Je moet vaak binnen een seconde verdwijnen of verschijnen. Hoe krijg je dat fysiek voor elkaar?

“Hoewel ik als vrijwel iedere artiest soms ook weleens de band spring en een sigaretje rook of een glaasje alcohol drink is het vooral een kwestie van discipline. Ik doe veel aan krachttraining en zwem veel. Onder het appartementencomplex in Bloemendaal, waar ik woon, is een 50 meter zwembad. “

Hoe lang kun je door in je vak?

“Ik hoop op m’n zeventigste nog op te treden, Misschien in een andere, vorm maar toch! Dit is gewoon hetgeen ik het allerbeste kan. Maar joh, dat is nog zover weg. Het leuke van mijn leeftijd nu is dat ik nog fit ben en wat levenservaring heb.”

Hoe verslavend is roem?

“Ik heb altijd roem nagestreefd. Als artiest ben je altijd een beetje een aandacht orgel. Het moment dat mensen voor je klappen omdat je iets bijzonders hebt gedaan dat blijft een vorm van doping. Echt mooi!”

Wat laat je dadelijk na als illusionist? 

Glimlachend: “Een schrijver laat een boek achter, een filmmaker een film. Een illusionist heeft geen tastbare erfenis. Hooguit een hoop YouTube-filmpjes. En de wetenschap dat ik mensen een paar mooie momenten heb bezorgd.”

Magische Herfstvakantie – House of Horror 8+ Uniek in LimburgMusical / Show / Circus

THEATER HEERLEN – RABOzaal aanvang 20.00

Onderkant formulier

Familievoordeel : 4 tickets voor € 159,- 

Bij aankoop van 4 tickets op rang 1 of rang 2 geldt een speciale familieprijs van € 159,-! Wil je gebruik maken van deze aanbieding bel dan even vooraf met de theaterkassa: 045-571 66 07
Bij aankoop van sterrang tickets: gratis Meet & Greet met Hans Klok na afloop van de voorstelling.

Foto’s geleverd door Torena-Publiciteit

foto cover_Hans-Klok_House-of-Mystery-Dracula2_Foto_Andy_Doornhein« (Vorig nieuwsbericht)