Jethro Tull opent vrijdag Monschau Festival 2018

 

 

Muzieklegende Jetro Tull, die mondiaal meer dan 60 miljoen albums heeft verkocht, maakt in 2018 in het kader van het 50-jarig bestaan een wereldtournee. Vrijdag 17 augustus is de band rond voor voorman Ian Anderson ook te bewonderen op de Open Air-Bühne van de  burcht in Monschau. Met een mix van Folk, Blues, Classic en Heavy Rock wordt om 20.30 het Monschau Festival geopend..

De Britse progressieve-rockband en Grammy Award winnaar uit Luton, in 1968 rond de Schotse voorman Ian Anderson kan rekenen op een grote vaste fan schare. Meer dan andere rockbands staat hun muziek apart van de overige rockmuziek. Uniek dwarsfluitwerk van Anderson, ongewone, vaak complexe liedconstructies en intelligente teksten. Hun muziek, gestart als blues met een experimentele inslag, heeft onomstotelijk invloeden van klassieke muziek, hardrock en jazz, alsmede Aziatische en Keltische folkmuziek. Hierdoor is het zeer moeilijk andere muzikanten aan te wijzen die soortgelijke muziek maken.

Opvallend kenmerk van progrockband Jethro Tull is dat voorman Anderson bijna alleen akoestische instrumenten speelt: de ‘un-plugged guy’ in a medium to heavy rockband”. Ian Anderson speelt akoestische gitaar en dwarsfluit. En dat laatste bij voorkeur op een been staand. Min of meer bewust kiest Anderson ervoor om in de slipstream van de popwereld te blijven. Een beetje in de luwte maar altijd aanwezig, zou de band volgens hem artistiek op de been houden. Over het algemeen kreeg de band door de jaren heen overweldigend goede kritieken. Ze staan bekend als excentriekelingen, topmuzikanten en mensen met humor. Ian Anderson laat via zijn teksten weten dat hij een taalalchemist is en doet daar verbaal tijdens zijn concerten nog een schepje bovenop.

Citaten van Anderson over de identiteit van Jethro Tull: We kunnen geen heavy riff band zijn, want Led Zeppelin is de beste ter wereld. We kunnen geen blues-influenced R&B rock ‘n’ roll band zijn, want The Rolling Stones zijn de beste ter wereld. We kunnen geen slightly sort of airy-fairy mystical sci-fi synthesizing abstract freak-out band zijn, want Pink Floyd is de beste ter wereld. Dus wat is er over? Precies, dat is wat we altijd gedaan hebben: Wij bouwen de bruggen en vullen de gaten.”

“We zijn door de jaren heen door iedereen al in elk genre ingedeeld”, duidt Anderson. “We zijn begonnen als een little old bluesband, werden een blues rockband, en een progressieve-rockband; een hardrockband; een heavy metalband waar we zelfs eens een Grammy voor wonnen. Artrock, folkrock; alle soorten fucking rock dichtten ze ons toe, echt waar… Hoe je het ook wilt noemen, het is gewoon leuk om te doen!

Voor tickets en het volledige programma van het Monschau Festival: www.monschau-festival.de

Geef een reactie