Hoofdmenu

LICHT KLASSIEK DE STEM VAN EEN GENERATIE: PÉ HAWINKELS (1942 – 1977)

 

 

 

 

Een voorstelling van de Stichting Limburgse Componisten i.s.m. Cultura Nova en Theater Landgraaf.

 

Zaterdag 25 augustus staat de voorstelling ‘De stem van een generatie, Pé Hawinkels’ in Theater Landgraaf.

Het is een muzikale vertelling over de jong gestorven Limburgse dichter en vertaler Pé Hawinkels uit Hoensbroek; een icoon van zijn generatie!
Zijn vertalingen van Euripides en Shakespeare werden gespeeld door de belangrijke Nederlandse toneelgezelschappen. Alom geprezen zijn verwoording van Thomas Mann’s Toverberg, Nietsche’s omstreden teksten, nieuwe woorden voor het Bijbelboek Job. Maar ook songteksten voor de rocker Herman Brood.

 

 

De voorstelling begint om 20.30 uur. De entree bedraagt € 6,50. Reserveren: www.theaterlandgraaf.nl / tel. 045-5310929 (ma t/m vr 10 tot 12 uur).

U krijgt tijdens deze voorstelling een keuze uit zijn teksten te horen en te beleven; omlijst en vertolkt door nieuwe muziek van een tiental Limburgse componisten.

Met: Fenna Ograjensek,
Joep van Leeuwen,
Arno en Paulien Dieteren,
Richard Schumann en
Ton Verhiel

Fenna Ograjensek, sopraan, is een veelgevraagd én veelzijdig zangeres. Ze voelt zich als een vis in het water in het opera- en concertrepertoire, maar zet ook graag haar tanden in kamermuziek en nieuwe composities van hedendaagse componisten.
van het project Pé Hawinkels. Fenna Ograjensek studeerde eerst klassieke zang en opera aan het Maastrichts Conservatorium bij Yvonne Schiffelers en vervolgde haar studie aan The Juliard School in New York bij Edith Bers waar ze haar graduaten diploma behaalde. Momenteel wordt Fenna gecoacht door Gemma Visser.

Joep van Leeuwen speelt in allerlei formaties, van solo jazz gitaar, duo, trio tot big band, met soms een uitstapje naar kerkorgel, strijkkwartet of schola gregoriaans. Met Maastricht als thuisbasis treedt hij op in Nederland, België, Frankrijk, Zwitserland en Duitsland, op jazz-sessies en internationale festivals. Zijn stijl is ingetogen en ofschoon de invloeden van bebop en hardbop hoorbaar zijn springt zijn lichte voorkeur voor cool jazz eruit, maar het wordt nooit koud! Zijn interesse gaat uit naar echte, zuivere swingende jazz, met een weerzin voor oppervlakkigheid.

Pianist, componist, dirigent Arno Dieteren was oprichter en drijvende kracht van ensemble Contraint, dat in de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw een belangrijke rol heeft gespeeld in Limburg in de promotie van hedendaagse muziek, meer speciaal hedendaags muziektheater. Na die tijd is Arno Dieteren als uitvoerend musicus, componist en pedagoog zijn rol blijven spelen in de Limburgse muziekwereld. Hij is bestuurslid van de Stichting Limburgse Componisten en de artistiek leider van het project Pé Hawinkels.

Helen Hendriks studeerde dwarsfluit aan het conservatorium van Maastricht bij Michel Lefebre. Vanaf 1986 was zij werkzaam als dwarsfluitdocent aan de muziekscholen van Thorn, Lanaken en Sittard. Daarnaast was zij actief als kamermusicus, remplaçant en studiomuzikant. Vanaf augustus 2005 is Helen afdelingshoofd bij Artamuse, het Centrum voor Muziek en Dans, in Sittard-Geleen. Naast haar eigen musiceer-praktijk coacht zij ook gevorderde amateur fluitisten. Helen maakt deel uit van blazersensemble Zuiderwind, The Endeavour Trio (fluit klarinet piano), Trio A Piacere (fluit cello piano) en Duo D’Accord (fluit accordeon).

Tijdens haar studie aan het Maastrichts conservatorium maakte Paulien Dieteren kennis met hedendaagse muziek. Dit was haar richting! Zij ging zich op dat vlak verder oriënteren in Antwerpen. Na haar studie verklankte zij samen met haar echtgenoot Arno Dieteren nieuwe partituren en was ze één van de stuwende krachten van Ensemble Contraint. Met dit ensemble, het Kruis van Bourgondië, het muziektheatergezelschap Struweel en De Weeffout realiseerde zij een aantal vernieuwende muziektheaterproducties.

Ton Verhiel studeerde klassiek saxofoon bij Norbert Nozy aan het Maastrichts Conservatorium , waar hij ook het diploma docent muziek behaalde. Zijn interesse gaat vooral uit naar minder gangbaar repertoire voor saxofoon of soms ongewone combinaties met saxofoon. Hij geeft masterclasses. Componeren heeft een steeds groter aandeel in zijn muzikale activiteit. Hij bevordert ook bij andere componisten het schrijven voor zijn instrument en voert die composities uit. Hij ontving meerdere prijzen voor zijn werk. Hij is de huidige voorzitter van de Stichting Limburgse Componisten en algeheel leider van het project Pé Hawinkels.

Deze voorstelling is een samenwerking tussen Culture Nova, Stichting Limburgse Componisten en Theater Landgraaf.(Volgend nieuwsbericht) »